Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Zoo v Košiciach pripravuje odborné medzinárodné podujatia

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP Photo/Frank Augstein

Košická Zoologická záhrada bude v tomto roku organizovať dve významné medzinárodné podujatia.

Košice 10. januára (TASR) – Košická Zoologická záhrada bude v tomto roku organizovať dve významné medzinárodné podujatia. Prvýkrát bude hostiť výročnú konferenciu Euroázijskej asociácie zoologických záhrad a akvárií (EARAZA), na ktorej sa očakáva účasť 150 odborníkov z oblasti zoológie.

EARAZA zastrešuje 67 zoologických záhrad a 46 odborných inštitúcií zo 14 krajín Európy a Ázie. Štatút riadneho člena v nej získala košická zoo v minulom roku. Výročná konferencia sa uskutoční prvý júnový týždeň. "Päťdňový odborný program je zameraný na posilnenie odbornej zoologickej a chovateľskej práce. Jeho súčasťou budú aj témy zamerané na nové trendy budovania zoologických záhrad, tak z pohľadu komfortu zvierat, ako aj návštevníkov," uviedla pre TASR Eva Malešová z košickej zoo.

Aj vďaka členstvu v EARAZA sa podľa nej môžu návštevníci tešiť na nové druhy zvierat, ktoré zoo v mestskej časti Kavečany získa výmenou alebo darom. Už v lete to budú napríklad kozorožce sibírske, ktoré sa stanú prvými obyvateľmi novobudovaného chovného zariadenia s prezentáciou ázijského pohoria Altaj.

Zoo bude prvý raz na medzinárodnej úrovni pripravovať aj štvordňový workshop na tému Environmentálny enrichment, uskutoční sa 10.-13. augusta. Košickú zoo si na toto podujatie vybrala EAZA Academy so sídlom v Holandsku. EAZA je Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií, ktorá združuje a reprezentuje 345 inštitúcií v 41 krajinách.

"Na workshope si chovatelia, kurátori a veterinári vylepšia zručnosti s cieľom efektívne a účinne zlepšiť ochranu zvierat v ich starostlivosti. Budú sa venovať aj takým témam, ako sú cítenie a vnímanie zvierat, celkové chápanie starostlivosti, ale napríklad aj tomu, ako návštevník zoo ovplyvňuje blaho zvierat," priblížila Malešová.

Zoo Košice je druhý rok čakateľom na plné členstvo v EAZA. Táto organizácia okrem iného zaručuje vysoký komfort pre zvieratá žijúce v ľudskej opatere, ale aj pre návštevníkov. V medziobdobí, ktoré môže trvať až päť rokov, tím špecialistov pravidelne monitoruje najmä technické podmienky. Zoo Košice ako kandidát na plné členstvo sa už zapája do práce odborných sekcií, kde patrí aj vzdelávanie formou workshopov.