Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

V zoo v Spišskej Novej Vsi pribudli tabuľky pre nevidiacich ľudí

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/Alexandra Moštková

Návštevníci sa môžu tešiť aj na vynovený výbeh pre medvede hnedé a na novú voliéru pre ary modrožlté.

Spišská Nová Ves 16. apríla (TASR) – Spišskonovoveská zoologická záhrada sa pripravuje na otvorenie letnej sezóny, ktorá sa uskutoční v stredu 20. apríla. Dnes dopoludnia v jej priestoroch prebiehalo tradičné čistenie. Pred novou sezónou pribudla ďalšia novinka. Tabuľky o zvieratách, ktoré sú určené aj pre nevidiacich ľudí.

Dobrovoľníci z firmy Embraco Slovakia a Združenie rodičov a priateľov diabetických detí Spišiačik prišli do najmenšej slovenskej zoologickej záhrady, aby ju pripravili na spustenie novej sezóny. Zástupca firmy Anton Oberhauser informoval, že v areáli zoologickej záhrady pribudli nové tabuľky o zvieratách. „Je ich 25 a sú určené aj pre nevidiacich návštevníkov. Obrázok zvieraťa je plastický a vydutý a jeho popis je v Braillovom písme,“ vysvetlila riaditeľka Zoologickej záhrady Jana Dzuriková. Projekt vznikol v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na vynovený výbeh pre medvede hnedé a na novú voliéru pre ary modrožlté. Oproti minulému roku pribudli aj nové zvieratá. „Do našej zoologickej záhrady prišli tri papagáje ary modrožltej, dva vzácne jaštery dvojjazyčníka haitského, pár bažantov strieborných, dve sovy snežné a jeden tamarín pinčí,“ uviedla riaditeľka. Priamo v spišskonovoveskej zoo sa narodili štyri kozy kamerunské, kengura červenokrká a dve kapybary močiarne.