Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Košický kraj

Župné dni vrcholia, ponúkajú aj prehliadky sídla Košického kraja

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

V Košiciach pred Úradom KSK zriadili aj Župné mestečko.

Košice 17. mája (TASR) - Festival Župné dni v Košickom samosprávnom kraji (KSK) vrcholí v piatok v Košiciach pred Úradom KSK, kde je zriadené Župné mestečko. Stánky s aktivitami či remeselníkmi zaberajú aj priľahlé ulice okolo úradu.

Ako informoval KSK, k najväčším atrakciám patria pokus o slovenský rekord v tkaní pokrovca, ale aj hudobné vystúpenia Štefana Šteca a Fajty, Kaliho a Petra Panna, ako aj ohňová šou či varenie so šéfkuchárom Gabom Kocákom. Kraj slávnostne predstaví aj trojdielnu knihu Košický kraj - Kultúrne dedičstvo, Prírodné bohatstvo, Poklady kraja. Súčasťou je aj krst kuchárskej knihy - Sto chutí kraja.

Úrad KSK pozýva aj na deň otvorených dverí s prehliadkami svojho sídla, v historickej budove kedysi pôsobilo vojenské veliteľstvo. "Pre zvedavcov je pripravené aj prekvapenie. Zriadili sme miestnosť, ktorá je kópiou kancelárie prvého župana Jána Rumana," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Počas dňa na Námestí Maratónu mieru sú pripravené aj remeselná ulička, módna prehliadka, vystúpenia folkloristov, tanečné vystúpenie, mini zoo či bábkové divadlo. Súčasťou programu je aj burza oblečenia a hračiek krajskej nadácie, vodíkové bicykle, prezlečení Andrássyovci či živé sochy.

Krajský festival zábavy, gastronómie a ekotém sa koná pri príležitosti 100. výročia prvého zasadnutia Košickej župy. V minulých týždňoch zavítal na Gemer, Spiš a Zemplín.