Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Krimi

V kauze bankomatovej mafie čítajú záverečné reči

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Naposledy sa riadne pojednávanie v tejto kauze uskutočnilo v polovici apríla.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Pred senátom Okresného súdu Bratislava I dnes pokračuje pojednávanie v prípade takzvanej bankomatovej mafie s hlavným obžalovaným Jánom G.

Súd mal dnes pôvodne čítať písomnú výpoveď obžalovaného Petra T. z Českej republiky. Tento obžalovaný bol vylúčený v júli minulého roku na samostatné súdne konanie. V Česku je vo väzbe a je obvinený z viacerých trestných činov vrátane nedovoleného ozbrojovania, krádeže bankomatov a falšovania dokumentov. Peter T. však pred súdom v českom Příbrame využil svoje právo a nevypovedal. Predseda senátu následne vyhlásil dokazovanie v kauze za ukončené a pristúpilo sa k čítaniu záverečných rečí.

"V predmetnej veci bolo vykonané rozsiahle dokazovanie," uviedol okrem iného vo svojej záverečnej reči prokurátor Generálnej prokuratúry SR. Hlavnému obžalovanému Jánovi G. navrhol trest v polovici základnej trestnej sadzby. Ďalej obžalovanému Marekovi D., Martinovi K., Martinovi K., Martinovi P. a Matejovi V. tresty vo výške v dolnej polovici trestnej sadzby. Tresty by si mali odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Prokurátor im navrhol aj ochranný dohľad od jedného do dvoch rokov. "Neexistuje žiaden dôkaz, že by obžalovaný Ján G. organizoval krádeže bankomatov. Nemohol byť organizátorom a ani sa na skutkoch zúčastniť," zdôraznil okrem iného obhajca obžalovaných. Navrhol však Jánovi G. uložiť trest od 5 do 5,5 roka a ostatným v spodnej hranici trestnej sadzby.

Ján G. dnes odmietol, že by bol organizátorom krádeže bankomatov. Prokurátor GP SR podľa jeho slov využíval mediálnu mafiu, aby zmanipuloval výpoveď kľúčového svedka Romana Paulusa. Po prednese záverečných rečí ďalších obhajcov dnes predseda senátu Okresného súdu Bratislava I odročil proces na pondelok 16. novembra, kedy súd vynesie rozsudok.

Naposledy sa riadne pojednávanie v tejto kauze uskutočnilo v polovici apríla. Pred súd sa vtedy postavil korunný svedok v prípade Roman Paulus, odmietol však vypovedať. Senát taktiež nepripustil čítanie jeho výpovede z prípravného konania, ktorú urobil pred policajným vyšetrovateľom. Romana Paulusa už súdy v inej veci právoplatne odsúdili pre vraždu. Celkovo je v kauze bankomatovej mafie obžalovaných sedem osôb. Z nich traja, vrátane Jána G., sú vo väzbe. Jeden z nich je na úteku a Peter T. je vo väzbe v Českej republike. V danej trestnej veci boli pôvodne podané dve obžaloby a následne boli spojené do jednej.

Pôvodne prokuratúra v prípade obžalovala päť mužov, ktorí mali najmä v roku 2010 ukradnúť 25 bankomatov na západe Slovenska spolu s hotovosťou 280.000 eur. Škoda, ktorú spôsobili na zničených bankomatoch a zariadení budov, je pravdepodobne ešte vyššia - je odhadnutá na 1,7 milióna eur.

Pre lúpeže si mali zabezpečovať kradnuté autá rôznych značiek, napríklad Seat, Porsche a Audi.

Na zničenie pachových stôp mal gang používať korenie a "ježkov" na prepichnutie pneumatík prenasledovateľov zo strany polície. Zbrane pri tejto trestnej činnosti nikdy nepoužili.

Hlavný obžalovaný Ján G. od počiatku vinu odmietal. Argumentoval, že v čase spáchania trestných činov bol na jazykovom kurze na Kube, respektíve v Británii, k čomu predložil aj letenky.