Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Krimi

Nemci zrejme objasnili vraždu spred 28 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR

Nemeckí kriminalisti teraz hľadajú osoby, ktoré podozrivého poznali už v čase hrdelného zločinu a mohli si od neho kúpiť odcudzený videorekordér.

Berlín 12. novembra (TASR) - Vďaka medzinárodnej policajnej spolupráci a pokroku, ktorý sa dosiahol vo vedeckej oblasti, sa podarilo nemeckým kriminalistom zrejme objasniť vraždu 47-ročného muža z berlínskej štvrte Neukölln spred 28 rokov.

Páchateľa, ktorý vtedy obeť pripravil o život pravdepodobne bodnutím nožom do oblasti krku a ktorý následne odcudzil jej videorekordér, sa napriek poznatkom svedkov a identikitu až do nedávnej minulosti nedarilo odhaliť.

Stopy DNA sa pričinili o úspech kriminalistov až v septembri 2015. Pražská pobočka Interpolu vlani ohlásila, že profil DNA uložený v medzinárodnej databáze sa zhoduje s profilom DNA istého Srba žijúceho na území Českej republiky. Následne došlo k vystaveniu európskeho zatykača a v septembri 2015 k zadržaniu medzičasom 53-ročného podozrivého, ktorého Česko 16. októbra vydalo na trestné stíhanie do spolkovej republiky.

Informácie priniesla s odvolaním sa na dnes zverejnené policajné údaje tlačová agentúra DPA.

Práve tento muž je dôvodne podozrivý, že sa ako mladík 8. februára 1987 zoznámil s obeťou pohybujúcou sa v homosexuálnych kruhoch a nasledoval ju domov. Odvtedy už nikto obeť nevidel nažive. Muža našli v krátkom čase bez známok života v jeho byte.

Polícia zostavila vďaka pokroku v sfére analýz DNA v roku 2003 páchateľov profil DNA, avšak pátranie po identickom profile v medzinárodnej databáze ešte vtedy neprinieslo úspech. Stalo sa tak až o 11 rokov neskôr.

Nemeckí kriminalisti teraz hľadajú osoby, ktoré podozrivého poznali už v čase hrdelného zločinu a mohli si od neho kúpiť odcudzený videorekordér. Osobitne by radi vypočuli sťaby svedka anonyma, ktorý poskytol polícii dôležité podnety.