Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Krimi

Obžalovaný Jeton Vokrri pôjde za vraždu Albánca na 15 rokov do väzenia

Obžalovaný Jeton V. Foto: TASR - KR PZ

Vraždu kosovského Albánca Vigana Gerguriho, sa odohrala v Troch vežiach na Bajkalskej ulici v Bratislave v roku 2011.

Bratislava 1. marca (TASR) - Do väzenia na 15 rokov pôjde právoplatne Jeton Vokrri za vraždu kosovského Albánca Vigana Gerguriho, ktorá sa odohrala v Troch vežiach na Bajkalskej ulici v Bratislave v roku 2011.

Rozhodol o tom dnes trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) na svojom verejnom zasadnutí. NS SR tak potvrdil minuloročný novembrový rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Vokrri si trest odpyká v Ústave s maximálnym stupňom stráženia. "ŠTS rozhodol správne a v súlade so zákonom," uviedol okrem iného predseda senátu NS SR. Verejné zasadnutie dnes trvalo približne štyri hodiny. Proti rozhodnutiu NS SR nie je možné sa riadne odvolať.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR dnes navrhoval, aby NS SR vec vrátil ŠTS na nové prejednanie. "Žiadam súd, aby ma oslobodil, alebo mi udelil najnižší trest, aby som sa mohol vrátiť ku svojej rodine. Oľutoval som svoj čin, pretože mi to zmenilo život," uviedol zase dnes Vokkri. Jeho obhajcovia v záverečnom návrhu žiadali aby NS SR zamietol odvolanie prokurátora pre jeho nedôvodnosť. Žiadali vec vrátiť naspäť ŠTS a tvrdili, že ich klient konal v nutnej obrane.

ŠTS v Pezinku 12. novembra 2015 odsúdil obžalovaného Vokrriho na trest odňatia slobody v dĺžke trvania 15 rokov pre trestný čin vraždy. Zároveň rozhodol o jeho vyhostení z územia Slovenskej republiky na obdobie 15 rokov. Rozsudok nebol právoplatný, odvolanie v neprospech obžalovaného podal prokurátor a odvolanie podal taktiež obžalovaný. Prokurátor obžaloval Vokrriho z úkladnej vraždy a vo svojej novembrovej záverečnej reči mu navrhoval uložiť trest odňatia slobody v dĺžke trvania 23 rokov.

Senát ŠTS sa však s jeho názorom nestotožnil a obžalovaného odsúdil pre trestný čin vraždy. "V danom prípade vykonaným dokazovaním jednoznačne nebolo preukázané, že obžalovaný konal s vopred uváženou pohnútkou," uviedol okrem iného v novembri predseda senátu ŠTS. Podľa senátu sa totiž nepodarilo preukázať, že obžalovaný išiel na stretnutie s poškodeným s jednoznačným úmyslom ho usmrtiť.

Obhajcovia obžalovaného vo svojich záverečných rečiach navrhovali obžalovaného oslobodiť. Okrem iného argumentovali aj tým, že poškodený mal byť ozbrojený a Vokrri konal len v nutnej obrane.

Podľa obžaloby došlo k úkladnej vražde 12. augusta 2011 okolo 20.45 h. Vokrri mal prísť na miesto činu taxíkom a štyri razy vystrelil na 27-ročného muža, pričom ho tri razy zasiahol. Postreleného previezli do nemocnice v Ružinove, kde zraneniam podľahol. Príčinou smrti bol krvácavý šok po strelných poraneniach.

So svojou obeťou sa Vokrri poznal už od roku 2006. Pôvodne s ním mal dobré vzťahy. Po spáchaní vraždy bol Vokrri približne tri roky na úteku. Bol na neho vydaný európsky zatýkací rozkaz a podarilo sa ho zatknúť v apríli 2014 v Slovinsku.