Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Proces v kauze prípravy vraždy Čongrádyho bude pokračovať vo štvrtok

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Čongrádyho alias Čongiho zavraždili v roku 2004 na Pečnianskej ulici v Bratislave za bieleho dňa. Jeho smrť pripravovali už v roku 1999, avšak neúspešne.

Bratislava 22. januára (TASR) - Proces v kauze prípravy vraždy Petra Čongrádyho, jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov, bude pred Okresným súdom Bratislava I pokračovať vo štvrtok 25. januára. Na pondelkovom hlavnom pojednávaní odzneli záverečné reči obhajcov. Vo štvrtok sa zase bude pokračovať záverečnými rečami obžalovaných.

Senát sa v pondelok oboznamoval mimo iného s listinnými dôkazmi, keď proces trval približne sedem hodín. TASR o tom informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Čongrádyho alias Čongiho zavraždili v roku 2004 na Pečnianskej ulici v Bratislave za bieleho dňa. Jeho smrť pripravovali už v roku 1999, avšak neúspešne. Pred súdom stojí pätica mužov – Sergej M., Peter H., Roman J., Dušan Š. a Vladimír Š. Obžalovaní sú vo väzbe. V prípade dokázania viny im hrozí až výnimočný trest. Vinu popierajú.

V tejto kauze nejde o prvý proces. Priami vykonávatelia vraždy sa v roku 2014 dohodli s prokurátorom a uzavreli dohodu o vine a treste. Beňo, ktorý strelcov koordinoval, dostal 15-ročný trest, strelec a svedok prebiehajúceho procesu Peter Kopera o tri mesiace menej a jeho komplic Smetana 14 rokov.

Čongrádyho zavraždili pred pizzeriou. Zasiahli ho do hlavy a rôznych častí tela 24 ranami, na následky ktorých na mieste činu zomrel. Bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov, vplyvných osôb skupiny sýkorovcov, po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru. Čongi bol bývalý vekslák a vyrastal v detskom domove. Mal mať na starosti ekonomickú časť skupiny.