Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Krimi

Portugalčan dostal za pokus o vraždu v Rakúsku 13 rokov väzenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obžalovaný sa síce k činu priznal, jeho motív zostáva však nejasný. Portugalčan hovoril o tom, že čin majú na svedomí drogy, ktoré kombinoval s alkoholom.

Wels 21. septembra (TASR) - Na 13 rokov odňatia slobody nepodmienečne odsúdili dnes v hornorakúskom Welse 25-ročného Portugalca, ktorý v júni 2016 spôsobil pri útoku nožom v jednom z tamojších podnikov životunebezpečné zranenia 19-ročnej čerstvej maturantke.

Dievča tam oslavovalo úspešnú maturitnú skúšku s priateľmi, keď ju pri odchode na toaletu atakoval nožom obžalovaný, ktorý ju bez akéhokoľvek varovania bodol najmenej osemkrát. Život ťažko zranenej zachránili lekári urgentným chirurgickým zákrokom. Na následky útoku trpí však podľa vlastných slov doteraz.

Obžalovaný sa síce k činu priznal, jeho motív zostáva však nejasný. Portugalčan hovoril o tom, že čin majú na svedomí drogy, ktoré kombinoval s alkoholom.

Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas (ORF).

Súdny znalec počas procesu na Krajinskom súde vo Welse potvrdil, že už iba kombinácia kokaínu a alkoholu vyvoláva agresivitu, pričom obžalovaný skonzumoval údajne trojkombináciu kokaínu, extázy a ďalšej zložky, ktorú odborník nepozná.

Znalkyňa z odboru psychiatrie jednoznačne konštatovala, že obžalovaný je príčetný a za svoj čin zodpovedný, netrpí poruchou osobnosti a nie je aktuálne nebezpečný.

Kým prokurátorka označila útok za pokus o vraždu, obhajoba za zámerné ťažké ublíženie na zdraví. Porotcovia sa napokon priklonili na stranu prokurátorky.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.