Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Krimi

Sachalinského exgubernátora poslali na 13 rokov do väzenia za korupciu

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Chorošavin (58) prišiel taktiež o všetky svoje štátne vyznamenania. Gubernátorom Sachalinskej oblasti bol v rokoch 2007-2015.

Južno-Sachalinsk 9. februára (TASR) - Bývalého gubernátora Sachalinskej oblasti Alexandra Chorošavina odsúdili v piatok na 13 rokov väzenia a pokutu vo výške 500 miliónov rubľov (sedem miliónov eur) za prevzatie úplatku a pranie špinavých peňazí. Informovala o tom agentúra TASS.

Súd v meste Južno-Sachalinsk, metropole zmienenej oblasti na ruskom Ďalekom východe, mu zároveň zakázal na päť rokov zastávať štátne funkcie po tom, ako si odpyká trest. Chorošavin (58) prišiel taktiež o všetky svoje štátne vyznamenania. Gubernátorom Sachalinskej oblasti bol v rokoch 2007-2015.

Chorošavina zatkli v roku 2015 a obvinili z prijatia úplatku vo výške približne 5,6 milióna dolárov od spoločnosti Energostroj, ktorá pôsobí v danom regióne. Jeho námestníkovi Sergejovi Karepkinovi udelil súd trest osem rokov za mrežami a pokutu vo výške štyri milióny rubľov (56.000 eur).

Verdikt bol vynesený aj nad dvoma ďalšími spoluobžalovanými. Chorošavinov poradca Andrej Ikramov strávi vo väzení deväť a pol roka a zaplatí pokutu 176 miliónov rubľov (2,5 milióna eur). Regionálny minister poľnohospodárstva a obchodu Nikolaj Borisov dostal pokutu 4,5 milióna rubľov (63.000 eur).