Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Krimi

V prípade platinových sít navrhuje prokuratúra nepodmienečné tresty

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry boli druh a výška navrhnutých trestov odôvodnené najmä závažnosťou konania obžalovaných, ako aj chráneným záujmom, ktorý v tomto prípade porušili.

Bratislava 22. januára (TASR) – Okresný súd (OS) Bratislava I by mal v utorok vyniesť rozsudok v prípade tzv. platinových sít. Rozhodovať však bude len o dvoch z trojice obžalovaných, nakoľko vec Jána K. bola vylúčená na samostatné konanie kvôli jeho dlhodobej práceneschopnosti. TASR informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Michal Šúrek.

Pre obžalovaných Juraja L. a Ondreja B. navrhol prokurátor nepodmienečné tresty odňatia slobody a ochranný dohľad na jeden rok.

Prokurátor taktiež navrhol Jurajovi L. uložiť trest zákazu činností ktoré sú spojené s výkonom právomoci verejného činiteľa, a to na dobu aspoň päť rokov, a taktiež mu uložiť trest prepadnutia majetku.

Obžalovanému znalcovi Ondrejovi B. prokurátor navrhol uložiť trest zákazu činnosti spočívajúci v zákaze výkonu znaleckej činnosti vo výmere minimálne päť rokov.

Podľa prokuratúry boli druh a výška navrhnutých trestov odôvodnené najmä závažnosťou konania obžalovaných, ako aj chráneným záujmom, ktorý v tomto prípade porušili. Obžalovaní mali spôsobiť škodu na majetku v správe štátu.

„Paradoxne práve v prípade obžalovaných Ing. L. a Ing. K. išlo o štátnych funkcionárov, ktorí mali zákonnú povinnosť nakladať so spravovaným majetkom štátu účelne a s maximálnou hospodárnosťou. K takémuto nakladaniu však v posudzovanom prípade nedošlo, keďže práve naopak, majetok štátu bol predaný výrazne pod svoju hodnotu, z čoho celkom evidentne profitovali tretie osoby," uviedol Šúrek pre TASR.

V prípade možného podhodnoteného predaja tzv. platinových sít Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR prokurátor obžaloval bývalých nominantov SDKÚ v SŠHR – bývalého vedúceho úradníka rezerv Jána K., vedúceho služobného úradu rezerv Juraja L. a znalca Ondreja B.

Trojica mužov čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, v prípade znalca aj z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu.