Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Krimi

V procese s exriaditeľom polície v Sobranciach vypovedala agentka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prvýkrát som vám odovzdala sumu 1000 eur v Hypernove, druhý som vám odovzdala 1000 eur pri tej Kii a sumu 600 eur som vám odovzdala u vás doma, tvrdila žena, ktorá mala expolicajtovi úplatok odovzdať.

Pezinok 21. marca (TASR) – Výsluchom agentky, konfrontáciou medzi obžalovaným a agentkou, výsluchom svedkov a prehraním záznamu dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie v prípade bývalého šéfa Riaditeľstva hraničnej polície v Sobranciach Miroslava U. Prokurátor ho obžaloval z prijímania úplatku a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

„Prvýkrát som vám odovzdala sumu 1000 eur v Hypernove, druhýkrát som vám odovzdala 1000 eur pri tej Kii a sumu 600 eur som vám odovzdala u vás doma,“ tvrdila žena, ktorá mala expolicajtovi úplatok odovzdať a v prípade vystupuje ako agentka.

Pri konfrontácii sa obžalovaný a agentka obracajú otázkami priamo na seba, pričom si pozerajú do očí. „Nikdy som od vás úplatok nežiadal, nikdy som od vás žiadne peniaze neprevzal. Tie dve situácie, ktoré popisujete, že sme sa stretli pri Hypernove a pri Kii, sa nestali, lebo sme sa nestretli. Keď sme sa stretli u nás doma, ani vtedy som neprevzal žiadnych 600 eur,“ reagoval obžalovaný.

Podľa obžaloby mal Miroslav U. ešte v roku 2009 ako riaditeľ hraničnej polície Sobrance prijať úplatok v celkovej výške 2600 eur za to, že zabezpečí prijatie osoby do radov strážcov zákona. Prokurátor okrem toho tvrdí, že obžalovaný mal v rokoch 2006 až 2010 vydať 150 povolení na prednostné vybavenie pri prekračovaní štátnej hranice napriek tomu, že takúto právomoc nemal.

Miroslav U. mal navyše v roku 2008 ako riaditeľ hraničnej polície Sobrance uzavrieť poistnú zmluvu na poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania pre 83 zamestnancov, ktorá nebola poisťovni uhradená.