Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Krimi

V Španielsku a Rumunsku zatkli dvoch podozrivých z napojenia na IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zdržanými v Španielsku sú muž a žena marockej národnosti.

Madrid 8. decembra (TASR) - Dve osoby podozrivé z vytvorenia španielskej bunky militantnej skupiny Islamský štát (IS), z náboru islamských extrémistov a z naočkovávania tejto ideológie mladým ľuďom zatkli v Katalánsku a na súostroví Kanárskych ostrovov. Informoval o tom dnes španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz, ktorého citovala agentúra AP.

Zdržanými sú muž a žena marockej národnosti, ktorí pôsobili v rámci "vysoko profesionalizovanej siete". Hlavnými aktivitami tejto bunky malo byť odovzdávanie "zidealizovaného obrazu ich boja" vnímavej španielskej mládeži, medzi ktorou robili nábor a zabezpečovali výcvik zameraný na používanie zbraní a výbušnín, špecifikoval šéf rezortu vnútra.

Fernández Díaz doplnil, že podozrivých zatkli dnes v meste Mataró na severovýchode Katalánska a na kanárskom ostrove Fuerteventura. Dvojica "bola v trvalom kontakte s hierarchiou islamského štátu v Sýrii" a obaja učinili verejnú prísahu vernosti vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu.

Dvojica sa mala "konkrétne vyhrážať" Španielsku a Francúzsku, povedal minister bez ďalších podrobností.

Podľa zistení agentúry AP má byť osobou zatknutou na ostrove Fuerteventura 19-ročná žena a druhým podozrivým má byť 33-ročný muž. Ďalšiu totožnosť dvojice zadržaných Maročanov ministerstvo nekonkretizovalo.

Španielske ministerstvo vnútra od začiatku tohto roka zatklo už 100 podozrivých z islamistov.

V Rumunsku zatkli tínedžera podozrivého z napojenia na IS


Rumunské úrady zamerané na boj proti terorizmu zatkli študenta strednej školy podozrivého z komunikácie s extrémistickou skupinou Islamský štát (IS). Informovala o tom dnes agentúra AP a dodala, že v Rumunsku je to vôbec prvý takýto prípad.

Prokurátorka rumunského úradu pre boj proti organizovanému zločinu a terorizmu Mihaela Porimová uviedla, že 17-ročného mladíka zatkli v jeho dome v meste Craiova na juhu Rumunska a dnes má byť prevezený do Bukurešti. Prípad zatiaľ odmietla podrobnejšie komentovať.

Rumunská tlačová agentúra Mediafax informovala o nemenovanej neplnoletej osobe, ktorá zasielala IS propagandistické klipy obsahujúce zábery so zajatcami, ktorým budú odrezané hlavy.

Hovorca rumunskej spravodajskej služby Ovidiu Marincea potvrdil, že špionáž o zatknutom tínedžerovi vedela a príslušným úradom odovzdala relevantné informácie o jeho osobe.