Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Adaptáciou novely Pes na ceste má v SND premiéru D. D. Pařízek

Na snímke hľadisko Opery a Baletu SND počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) pri príležitosti prvej premiéry Operného štúdia SND Grigorij Frid: Denník Anny Frankovej. V Bratislave 27. novembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Hlavnou postavou je vydavateľský redaktor na dôchodku Iks Ypsilon, ktorý celý príbeh aj vyrozpráva.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) premiéruje v sobotu hru podľa knihy Pavla Vilikovského (1941 - 2020) Pes na ceste. Autorom adaptácie textu novely, ktorá je realistickým aj sebaironizujúcim rozprávaním výnimočného slovenského prozaika o našej národnej identite, umení, o živote vôbec, je český režisér Dušan David Pařízek. V SND hosťuje prvýkrát, známy je z popredných scén Viedne a ďalších divadiel, predovšetkým v nemecky hovoriacich krajinách.

"Pavel Vilikovský aj Dušan David Pařízek sú obaja tvorivé osobnosti európskeho formátu minimálne. Je dôležité, že sa mohli týmto spôsobom stretnúť," zdôraznil na štvrtkovej (11. 4.) tlačovej konferencii dramaturg predstavenia Mário Drgoňa. "Považujem za extrémne príjemné, že sa to stalo práve na pôde Činohry SND a že vedú zároveň títo dvaja dialóg aj s Thomasom Bernhardom a Petrom Handkem," poznamenal. "Kombinácia Pařízek-Vilikovský-Handke-Bernhard je veľmi ideálna. V súčasnej situácii, v ktorej sa nachádzame so všetkými jej spoločenskými poryvmi až akupresúrne stláča všetky neuralgické body, ktoré tu máme," myslí si dramaturg.

Hlavnou postavou je vydavateľský redaktor na dôchodku Iks Ypsilon, ktorý celý príbeh aj vyrozpráva. Má za úlohu predstaviť v Rakúsku dvoch slovenských spisovateľov, ktorých diela nepatria k špičkovým. Hoci plán bol pôvodne iný. "Aj tento moment ponúka mnoho možností poukázať na črty národnej povahy, kultúrnej identity, trápnosti a malichernosti i veľkých nedorozumení a úvah, ktoré autor formuluje nielen o Slovensku a Slovákoch," približuje SND adaptáciu novely. Dodáva, že v "Psovi" motajúcom sa po ceste, tak ako často človek v živote, sa navyše Vilikovského postrehy zo Slovenska prelínajú s neúprosným pohľadom kontroverzného rakúskeho spisovateľa Thomasa Bernharda. Divák tak bude mať príležitosť porovnať skúsenosti dvoch susediacich národov a ich historické peripetie.

Pařízek je autorom adaptácie, režisérom i autorom scény. Kostýmy navrhla jeho stála spolupracovníčka Kamila Polívková, ktorá nedávno režírovala v Činohre SND hru Koncert na želanie, obom asistuje Magdaléna Vrábová.

V inscenácii s hudbou rakúskeho umelca Petra Faschinga sa predstavia členovia činoherného súboru Alexander Bárta, Ľuboš Kostelný, Robert Roth a Richard Stanke.