Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Aj Slovensko má svoj Cirque du Soleil

Artistické zoskupenie Argolla zo Slovenska vystúpi počas dvoch májových týždňoch v johokórejskom meste Kwangyang.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Slovenskí umelci sa dostali medzi svetovú špičku akrobacie, zábavy a cirkusového umenia. Počas dvoch májových týždňov bude dvojtisícovú halu v Južnej Kórei vypredávať artistické zoskupenie Argolla. Predstaví sa v meste Kwangyang, ktoré je usporiadateľom World Circus Art Festivalu. Vystúpenie 17 umelcov zo Slovenska si vybrali priamo juhokórejskí producenti. TASR informoval Matúš Ritomský z Argolla productions.

Ako ďalej uviedol, slovenskí umelci sa predvedú v špičkových akrobatických aktoch - silovej akrobacii Hand to Hand, výškovej akrobacii na hodvábe a na visiacom kruhu, lietajúci akrobati, kontorzia - hadia žena, tanec s ohňom, akrobacia s kockou, akrobacia v obruči - cyr wheel, akrobacia vo vodnom bazéne. K vystúpeniam patrí aj súčasný tanec, spevácke a hudobné čísla, pyro show či vizuálne efekty a multimediálne prvky. "Túto efektnú šou bude mať možnosť vidieť viac ako 60.000 divákov," doplnil.

Predstavenie nesie názov Argolla 5th Element (Argolla piaty element). "V hodinu a pol trvajúcom predstavení prinášame novú dimenziu moderného cirkusového umenia a performing arts. Príbeh o hľadaní tajomného piateho elementu je viacrozmerným umeleckým dielom," priblížila režisérka Silvia Poláčková a na margo šou dodala: "Publiku prináša zábavu, napätie, osobitú vizuálnu estetiku, špičkové artistické výkony a kvalitnú hudobnú produkciu, ako aj ucelený príbeh o ľudskom hľadaní toho, čo vo svojej hĺbke spája všetky javy."

Argolla pôsobí na Slovensku sedem rokov ako priekopník moderných cirkusových umení, ktoré v sebe spájajú artistiku, tanec, divadlo a multimediálne výrazové prostriedky. Vystúpenia súboru už mali možnosť vidieť diváci v arabskom Katare pri príležitosti otvorenia športového komplexu Aspire, v gréckych Aténach počas finále futbalovej Ligy majstrov alebo v macedónskom Skopje na divadelnom festivale MOT.