Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Akademická maliarka Mária Medvecká zomrela pred 25 rokmi

Na archívnej snímke z 1. augusta 1974 akademická maliarka Mária Medvecká pri práci v teréne Foto: TASR/Ľudovít Andil

Celú svoju tvorbu zamerala na zobrazovanie premien rodnej Oravy.

Bratislava 22. apríla (TASR) - Akademická maliarka Mária Medvecká bola členkou tvorivej skupiny Život a predstaviteľkou realistickej orientácie v slovenskom výtvarnom umení 20. storočia. Zomrela pred 25 rokmi, ktoré uplynú v pondelok 23. apríla.

Bola autorkou návrhu na československú bankovku
Volajú ju aj kronikárkou Oravy, lebo celú svoju tvorbu zamerala na zobrazovanie premien rodnej Oravy a v jej celoživotnom maliarskom diele cítiť hlboký vzťah k rodnému kraju a jeho ľudu. Mala zmysel pre sociálne cítenie, zaujala ju budovateľská tematika. Bola autorkou návrhu na československú bankovku v nominálnej hodnote 10-korún, ktorá bola v obehu od 1. februára 1961 do 30. júna 1988.

Mária Medvecká sa narodila 11. októbra 1914 v oravskej dedinke Medvedzie v okrese Dolný Kubín. Po štúdiách na Učiteľskej akadémii krátko učila v rodnom kraji. V rokoch 1942-1945 študovala na výtvarnom oddelení Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT) v Bratislave. Vzdelanie si ďalej doplnila štúdiom na Akadémii výtvarných umení vo Viedni, na Akadémii výtvarných umení v Prahe a na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave.

Tvorila na rodnej Orave
Po štúdiách tvorila na rodnej Orave. Ako maliarka sa venovala figurálnej, krajinárskej a portrétnej tvorbe. Počiatky jej tvorby sú späté s impresionisticko-realistickou orientáciou vo figurálnych kompozíciách. Samostatne vystavovala v mnohých mestách v bývalom Československu, ako aj v zahraničí (v Číne, Maďarsku, Nemeckej demokratickej republike - NDR, Poľsku, Rumunsku a ZSSR).

Na archívnej snímke z 1. augusta 1974 akademická maliarka Mária Medvecká a manžel a akademický maliar Ctibor Belan počas chvíľky oddychu v dome v jej rodnej oravskej dedine Medvedzie
Foto: TASR/Ľudovít Andil
V rozvoji výtvarnej kultúry Oravy v období od konca štyridsiatych rokov až do polovice šesťdesiatych rokov 20. storočia zohrala priekopnícku úlohu putovná výstavná činnosť Márie Medveckej. Maliarka kliesnila svojou tvorbou cestu pre pochopenie výtvarného umenia v prostredí, v ktorom sa s ním dovtedy ľudia nemali možnosť stretať.

Spolu so svojim manželom akademickým maliarom Ctiborom Belanom sa na Orave, kde žili od 50. rokov 20. storočia, okrem tvorivej práce venovala aj kultúrno-výchovnej činnosti. Jej výsledkom bol aj vznik Oravskej galérie v Dolnom Kubíne v roku 1965. V roku 1979 sprístupnili Galériu Márie Medveckej v Tvrdošíne na Orave ako vysunuté pracovisko Oravskej galérie v Dolnom Kubíne.

Mária Medvecká zomrela 23. apríla 1987 v Bratislave vo veku 72 rokov.