Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Arthur Penn režíroval drámu o slepote a hluchote na pódiu aj vo filme

Arthur Penn Foto: TASR

Slávny režisér zomrel pred dvomi rokmi deň po svojich 88. narodeninách vo svojom byte na Manhattane.

Filadelfia/Bratislava 27. septembra (TASR) - Americký filmový režisér Arthur Penn sa preslávil filmovými dielami ako napríklad Bonnie a Clyde alebo Malý veľký muž. Narodil sa 27. septembra 1922 v americkej Filadelfii a vo štvrtok by sa dožil 90 rokov.

Arthur Penn získal počas dlhoročnej umeleckej dráhy celý rad významných ocenení, vrátane cien z Medzinárodného filmového festivalu v ruskej Moskve, argentínskej Mar del Plata, v americkom San Franciscu či španielskom San Sebastiáne a v ostatných rokoch napríklad Cenu za celoživotné dielo Asociácie filmových kritikov z Los Angeles (2002) alebo čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo na Berlinale 2007 v Nemecku. Filmy The Miracle Worker (Zázračná pomocníčka, 1962), Bonnie and Clyde (Bonnie a Clyde, 1967) a Alice's Restaurant (Alicina reštaurácia, 1969) si vyslúžili nominácie na prestížne ocenenie Americkej filmovej akadémie – Oscara.

Protagonistami jeho filmov často boli ľudia na okraji spoločnosti, vydedenci. Začínal v televíznom štúdiu ako manažér, neskôr režisér televíznych seriálov, ktoré sa vysielali na živo. V roku 1953 napísal a režíroval divadelnú hru. Svoju prvú hru na Broadway režíroval v roku 1956, filmom The Left Handed Gun (Kolt pre ľaváka) debutoval v roku 1958. Najproduktívnejší bol v rokoch 1965 až 1970, keď priemerne každý rok vyprodukoval jeden film. Autorsky sa podieľal aj na dokumentárnych filmoch a televíznych reláciách.

Arthur Penn
Foto: TASR
Režisér Penn si vytvoril intímny a spontánny spôsob ovládania hercov, ktorým dobyl rôzne druhy médií. V roku 1957 režíroval televíznu hru The Miracle Worker a získal nomináciu ceny Emmy pre seba, scenár a herečku v hlavnej úlohe. V roku 1959 preniesol túto hru na Broadway. Hra získala cenu Tony Award pre režiséra, scenár aj herečku v hlavnej úlohe. Film podľa tejto predlohy nakrútil v Hollywoode v roku 1962. Dráma o učiteľke, ktorej sa podarí gigantická úloha naučiť slepohluché dievča komunikovať s okolitým svetom, priniesla Oscarov herečkám v hlavnej úlohe, vo vedľajšej úlohe a nomináciu na Oscara za scenár a réžiu. Dramatická filmová scéna dvojice protagonistiek pri jedálenskom stole, 9-minútová sekvencia, sa nakrúcala 5 dní tromi kamerami.

Úspechu sa dočkala i Pennova inscenácia hry All the Way Home (Všetky cesty domov), ktorá získala i Pulitzerovu cenu.

Medzi Pennove filmy patria aj snímky The Chase (Štvanica, 1966) a Little Big Man (Malý veľký muž, 1970). Od 70. rokov 20. storočia s nástupom novej generácie režisérov, Pennova hviezda postupne hasla.

Slávny režisér Arthur Penn zomrel iba deň po svojich 88. narodeninách 28. septembra 2010 doma na Manhattane v americkom New Yorku v kruhu svojich blízkych.