Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Odvážnym rozhlasákom z augusta 1968 odhalia pamätnú tabuľu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Karol Demuth

Jej zhotoviteľom je mesto Banská Bystrica.

Banská Bystrica 20. augusta (TASR) - "Rozhlasákom" z roku 1968 odhalia utorok (21.8.), v deň 50. výročia okupácie bývalého Československa vojskami Varšavskej zmluvy, pred Štúdiom RTVS v Banskej Bystrici pamätnú tabuľu. Jej zhotoviteľom je mesto. TASR o tom v pondelok informovala Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.

"Som rád, že po tabuli venovanej počiatkom rozhlasového vysielania z mesta pod Urpínom na budove Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorú sme odhalili v septembri 2017, príde na rad ďalšia. Dôležité historické udalosti si musíme pripomínať a verím, že spomienky v tejto forme budú symbolom pre mladých i starších Banskobystričanov," reagoval primátor Ján Nosko.

Pôsobenie banskobystrického rozhlasového štúdia počas pohnutých augustových dní sa zapísalo do histórie žurnalistiky zlatými písmenami. Krajové štúdio Československého rozhlasu Banská Bystrica vysielalo na území Slovenska v prvý deň okupácie ako jediné. Bratislavské štúdio obsadili vojská hneď ráno a približne v rovnakom čase prestali vysielať aj Košice. Štúdio v srdci Slovenska obsadili sovietski vojaci tesne pred polnocou 21. augusta 1968, teda až 24 hodín od začiatku okupácie. Jednou z jeho najvýznamnejších úloh bolo upokojovať obyvateľov, aby nedochádzalo k zbytočným provokáciám a krviprelievaniu.

Pamätná tabuľa má pripomenúť predovšetkým odvážnych pracovníkov, ktorí sa napriek riziku aktívne zapojili do vysielania v prvých dňoch okupácie. Vďaka nim sa k verejnosti dostávali aktuálne a pravdivé informácie. V nasledujúcich dňoch vysielali z utajených, provizórnych pracovísk.

"Odhalením pamätnej tabule vzdávame hold všetkým rozhlasovým pracovníkom, ale i tým, ktorí im v roku 1968 pomáhali a riskovali životy a kariéru. Pri tejto príležitosti si chceme pripomenúť ich odvahu. Naša úcta patrí predovšetkým tým, ktorí za svoje angažovanie v augustovom vysielaní zaplatili krutú daň v časoch normalizácie. Verím, že odhalenie pamätnej tabule a spomienkové programy, ktoré sme v banskobystrickom štúdiu pripravili, sú aspoň malou náplasťou na traumy, ktoré museli prežiť. Je obrovský záväzok a povinnosť generácie súčasných rozhlasových a televíznych tvorcov pokračovať v zápase za demokraciu, ľudské práva a hľadanie pravdy," zdôraznil Miroslav Debnár, riaditeľ Štúdia RTVS Banská Bystrica.

Slávnostný akt odhalenia pamätnej tabule sa uskutoční o 15.00 h za účasti žijúcich protagonistov augustových udalostí a ich rodinných príslušníkov. V priamom prenose ho odvysiela Rádio Regina Stred.

V divadelnej sále Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici si o 18.30 h pripomenie dramatické udalosti vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa aj BBSK a jeho predseda Ján Lunter. Súčasťou pietnej akcie pod názvom Nikdy nezabudneme bude premietanie filmu Okupácia 1968 z dielne režisérov z piatich krajín.