Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Peter Jánošík vystavuje v galérii v Štiavnici Nenápadnú kresbu

Na archívnej snímke Ulica Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici. Foto: TASR - Jana Vodnáková

Ako informujú organizátori výstavy, Jánošík sa narodil v Banskej Štiavnici, kam sa po absolvovaní vysokoškolského štúdia vrátil.

Banská Štiavnica 14. decembra (TASR) - Pod názvom Nenápadná kresba vystavuje v týchto dňoch svoju tvorbu v projektových priestoroch Display BSC v banskoštiavnickej Galérii Jozefa Kollára rodák z Banskej Štiavnice Peter Jánošík. Táto v poradí 12. výstava v priestoroch Display BSC potrvá do 29. decembra.

Ako informujú organizátori výstavy, Jánošík sa narodil v Banskej Štiavnici, kam sa po absolvovaní vysokoškolského štúdia vrátil. Študoval voľnú grafiku na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave, následne strávil dva roky na Akadémii výtvarných umení v Prahe v ateliéri Jiřího Lindovského. Magisterský titul obhájil v Ateliéri maľby Klaudie Kosziby na VŠVU Bratislava v lete 2016.

Od septembra 2016 pôsobí ako stredoškolský učiteľ na Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici, kde učí reštaurovanie knihy a knižnú väzbu. Popri učeniu, reštaurovaniu kníh a rekonštrukcii domu sa venuje tvorbe, najmä kresbe, maľbe a okrajovo aj keramike.

Priestor Display BSC je malý projektový výstavný priestor, ktorý vznikol na prvom poschodí Galérie Jozefa Kollára v centre Banskej Štiavnice. Od roku 2016 v ňom predstavujú projekty, autorov a autorky, ktorí tvorili v centre Banská St a nica Contemporary.