Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Balet SND sa s veľkým úspechom predstavil v Taliansku

Tanečníci našej prvej divadelnej scény očarili divákov v 1200-miestnom Mestskom divadle Luciana Pavarottiho v Modene, v rodnom meste tohto svetoznámeho tenoristu.

Bratislava 15. mája (TASR) - S veľkým úspechom sa 14. mája predstavil Balet Slovenského národného divadla (SND) v Divadle Luciana Pavarottiho, kde uviedol baletnú verziu známeho príbehu Onegin.

Tanečníci našej prvej divadelnej scény očarili divákov v 1200 miestnom Mestskom divadle Luciana Pavarottiho v Modene, v rodnom meste tohto svetoznámeho tenoristu. Toto divadlo patrí medzi prestížne scény a je jedným z najkrajších talianskych divadiel. Svoju históriu začalo písať v roku 1841. Od roku 2007 je v jeho názve aj meno slávneho rodáka. Slúži na operné a baletné predstavenia a symfonické koncerty.

Onegin – Puškinov i Čajkovského patrí k veľkým príbehom nenaplnenej lásky, túžob, vzdoru i pokory. Príbeh Onegina, Tatiany, Lenského a Oľgy je dôverne známy. Puškinova veršovaná dráma inšpirovala mnohých tvorcov a hoci existuje aj viacero baletných verzií, Čajkovského hudba oslovila aj ruského choreografa a pedagóga Vasilija Medvedeva. Jeho balet Onegin mal premiéru v Prahe v roku 1999. Po úspešnom putovaní po niekoľkých svetových scénach, ho SND uviedlo vo februári 2011.

Noblesu a emócie Medvedevovej verzie obohacuje hudba, ktorá nie je totožná s operným Čajkovského Eugenom Oneginom. Medvedev vybral zo skladateľových známych symfonických diel, aby v dramatickom oblúku ešte viac zvýraznil charaktery hlavných aktérov. Hlavné úlohy v Modene tancovali Silvia Najdená (Tatiana), Oliver Jahelka (Onegin), Romina Kolodziej (Oľga) a Orazio Di Bella (Lenský).

Taliansko je krajinou, do ktorej sa baletný súbor SND vráti tento rok opäť v lete, aby na mimoriadne zaujímavom, skvelými telesami obsadenom shakespearovskom festivale v divadle Globe v Ríme uviedol s baletnými sólistami svetového renomé sedem predstavení Romea a Júlie v choreografii Massima Moriconeho.