Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Banskobystrické bábkové divadlo bude hrať deťom v Bruseli

Bábkové divadlo v Banskej Bystrici, archívna snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

V rámci podujatia sa uskutočnia aj bilaterálne rokovania so zástupcami belgických divadiel z dôvodu spolupráce medzi slovenskou a belgickou bábkarskou obcou.

Banská Bystrica 2. októbra (TASR) - Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR) z Banskej Bystrice bude tento týždeň hrať v Bruseli slovenským a belgickým rodinám. V poradí druhé podujatie tohto druhu nadväzuje na minuloročnú akciu, keď BDNR odohralo dve predstavenia rozprávky Dobrú chuť, vlk v priestore budovy Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v Bruseli v rámci mikulášskeho obdobia.

"Podujatie Nedeľa s bystrickými bábkami realizuje BDNR v spolupráci so slovenskou ambasádou v Bruseli," uviedla pre TASR dramaturgička divadla Monika Tatarková. V nedeľu (6. 10.) sa BDNR predstaví v Divadle na Tombergu v mestskej časti Woulwe St. Lambert s dvoma hrami pre deti. O 10.00 h to budú staročeské rozprávky Karla Jaromíra Erbena O Dobromilovi a Lenimírovi a O Jurkovi s kozou. Rozprávky predstavia divákom storočné marionety. Režisérkou inscenácie je česká bábkarka Bela Schenková, účinkujú herečky BDNR Mária Šamajová a Marianna Mackurová.

O 15.00 h divadlo predstaví adaptáciu rozprávky americkej spisovateľky Margery Williamsovej The Velveteen Rabbit, v slovenskom preklade Zamatový zajačik. "Deti a rodičia sa stretnú s plyšovým zajačikom a inými hračkami, ktoré pod rukami herečky, animátorky Márie Šamajovej, vytvárajú ilúziu hry a bábkodivadelného sveta," priblížila Tatarková. Autorkou slovenskej predlohy a režisérkou inscenácie je tvorkyňa divadla pre deti Iva Š.

V rámci podujatia sa uskutočnia aj bilaterálne rokovania so zástupcami belgických divadiel z dôvodu spolupráce medzi slovenskou a belgickou bábkarskou obcou. Stretnutia sa týkajú prezentácie medzinárodného festivalu súčasného bábkového umenia Bábkarská Bystrica TOUR, ktorého hlavným organizátorom je Bábkové divadlo na Rázcestí. Najbližší 22. ročník festivalu sa uskutoční v septembri/októbri 2020 v Banskej Bystrici a iných obciach Banskobystrického kraja. "Hosťovanie belgického súboru na festivale by bolo historicky premiérovým," dodala dramaturgička divadla.