Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Barbra Streisandová oslavuje životné jubileum

Barbra Streisandová Foto: TASR/AP Photo

V októbri 2009 jazzový album, prvá štúdiová nahrávka Barbry Streisandovej po štyroch rokoch s názvom Love Is the Answer pokoril najvyššiu priečku americkej hitparády.

New York/Bratislava 24. apríla (TASR) - Americká herečka a speváčka Barbra Streisandová, zázračný zjav americkej umeleckej scény oslávi v utorok 24. apríla neuveriteľné 70. narodeniny.

Za desaťročia pôsobenia na Broadwayi absolvovala Barbra Streisandová mimoriadnu cestu na výslnie cez hudbu, divadlo, film a televíziu. Je držiteľkou desiatich ocenení Grammy. Získala Oscara za najlepšiu ženskú hereckú úlohu vo filme Funny Girl (1968). Je známa aj ako skladateľka a speváčka, ktorá napríklad zložila a naspievala ústrednú pesničku Evergreen k filmu Star Is Born (Zrodila sa hviezda, 1976).

Za pesničku získala ďalšieho Oscara. Sama režírovala film Yentl (1983), v ktorom si zahrala aj hlavnú úlohu, židovské dievča túžiace po vzdelaní prezlečené za chlapca, študenta v ješive (židovská škola). Ako talentovaná filmová režisérka sa predstavila napríklad aj filmom The Prince of Tides (Pán prílivu, 1991).

Zaujala už v roku 1962 účinkovaním v muzikáli Môžem ti to obstarať vo veľkom (I Can Get It For You Wholesale). Po celom svete sa preslávila vo filmovej adaptácii muzikálu Hello Dolly (1969). Známy je aj film The Way We Were (Takí sme boli, 1973), v ktorom si zahrala po boku herca Roberta Redforda.

Barbra Streisandová sa narodila 24. apríla 1942 v Brooklyne, New York. Bola vydatá za dvoch hercov. Prvým bol Elliot Gould, s ktorým má syna Jasona a druhým James Brolin, ktorý je dodnes jej manželom. Keď sa Streisandová druhý raz vydávala, celá slávnosť sa konala pod prísnym bezpečnostným dohľadom, ktorý miestami naberal bizarné formy. Pre jej averziu voči médiám reportéri a kameramani nemali povolený vstup na pozemok vily, ale po celý čas boli držaní za bránami sídla a vystavení útoku hlasnej heavymetalovej hudby, ktorá ich mala odradiť od akýchkoľvek pokusov.

V roku 2006 vyšla kniha pod titulom "Barbra: The Way She Is" (Barbra: Taká, aká je), ktorej autorom je Christopher Anderson. Čitateľom v nej prezradila, že mala románik s britkým princom Charlesom i Dodim al-Fayedom. Okrem toho mala Streisandová intímny pomer aj s celým radom nemenej slávnych hercov, medzi ktorými figurujú také mená ako Liam Neeson, Warren Beatty, Ryan O'Neal, Steve McQueen, Kris Kristofferson, Jon Voight, Richard Gere, Omar Sharif, Peter Weller, Tommy Smothers či Don Johnson. Z knihy sa možno dozvedieť aj to, že bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová jej zakázala vstup do Bieleho domu, keď sa dozvedela, že Streisandová strávila noc v Arkansase pri smrteľnej posteli jej otca.

V júni 2007 počas európskeho turné si v Elyzejskom paláci prevzala z rúk prezidenta Nicolasa Sarkozyho najvyššie civilné štátne vyznamenanie - Rad Čestnej légie a v júli 2007 po prvý raz koncertovala v Nemecku. V čiernej róbe s hlbším výstrihom ponúkla európskym fanúšikom skoro všetky hity zo svojej senzačnej kariéry - od balád, cez swing, muzikálové skladby z Broadway až po hity z jej filmov a niekoľkokrát ich zdvihla zo sedadiel, aby aplauzom ocenili jej výkon. Berlínsky koncert bol skutočne výnimočný. Barbra Streisandová odmietala v Nemecku dovtedy koncertovať kvôli jeho nacistickej minulosti.

V apríli 2008 venovala na výskum kardiovaskulárnych ochorení žien päť miliónov dolárov. V októbri 2009 jazzový album, prvá štúdiová nahrávka Barbry Streisandovej po štyroch rokoch s názvom Love Is the Answer pokoril najvyššiu priečku americkej hitparády.