Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Bažant Kinematograf si na pláži vychutnalo takmer 11.000 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Bažant Kinematograf sa do Bratislavy vráti ešte vďaka programu putovného kinoautobusu od nedele 26. augusta.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Letné kino Bažant Kinematograf na bratislavskej Magio pláži uplynulým víkendom uzavrelo svoju tohtoročnú filmovú sezónu.

Počas piatich týždňov ponúklo 28 premietacích večerov, viac ako 10.000 divákov využilo možnosť vidieť 36 filmov, stretnúť sa s tvorcami a na špeciálnych bicykloch odpremietať pásmo krátkych filmov. TASR informovala Alexandra Strelková.

Záverečný týždeň plážového kina v letnej oddychovej zóne na Tyršovom nábreží priniesol snímky Bratia Karamazovci (r. P. Zelenka), Zlatou palmou z MFF Cannes ovenčený titul Strom života (r. T. Mallick) a film Snehy Kilimandžára (r. R. Guédiguian), ocenený cenou LUX Európskeho parlamentu.

Snímku Tigre v mieste uviedol Juraj Krasnohorský

V programe nechýbala slovenská filmová novinka Tigre v meste. Snímku osobne uviedol režisér Juraj Krasnohorský spolu so scenáristkou Luciou Siposovou, kameramanom André Bonzelom a hercami Ivicou Slávikovou a Richardom Stankem. Filmové plážové večery uzavrelo v nedeľu (19.8.) stretnutie s režisérom Jurajom Nvotom, ktorý spoločne so scenáristom Ondrejom Šulajom a herečkou Táňou Pauhovofou osobne uviedol svoje dva filmy Muzika a novinku eŠteBák.

"Realizovali sme 28 mimoriadnych premietacích večerov a odohrali celý pripravený program. Dôkazom toho, že sa nám naozaj podarilo letné kino etablovať, je tiež fakt, že ho za päť týždňov navštívilo takmer 11.000 divákov," uviedla iniciátorka a koordinátorka projektu Ľubica Orechovská a dodala: "Veľmi nás teší, že do pätice najnavštevovanejších filmov sa popri premiérovej Svätej štvorke a známym filmom Diktátor a Drive, prepracovali aj slovenské filmy Tigre v meste a Muzika, a diváci v hojnom počte navštevovali aj náročnejšie filmy z programu."

Bažant kinematograf sa ešte vráti

Bažant Kinematograf sa do Bratislavy vráti ešte vďaka programu putovného kinoautobusu od nedele 26. augusta. Ponúkne päť ďalších premietacích večerov na bratislavskom Hlavnom námestí. Filmoví nadšenci si budú môcť pozrieť úspešnú snímku režisérky Zuzany Liovej Dom (26.8.), Nevinnosť (27.8) z dielne režiséra Jana Hřebejka, film Alice Nellis Perfect Days (28.8.), o deň neskôr Czech Made Man (r. Tomáš Řehořek). Program uzavrie snímka režiséra Martina Šulíka Cigán (30.8.).