Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

V Berlíne sa udeľujú nemecké hudobné ceny Echo

Spevák nemeckej rockovej kapely Scorpions Klaus Meine počas vystúpenia na 25. ročníku odovzdávania nemeckých hudobných cien Echo v Berlíne 7. apríla 2016 Foto: TASR/AP

Dejiskom galavečera je veľtržná hala v západnej časti Berlína. Priamy prenos sprostredkúvajú z dejiska kamery prvého programu verejnoprávnej televízie ARD.

Berlín 7. apríla (TASR) - Po 25. raz sa dnes večer udeľujú nemecké hudobné ceny Echo. Dejiskom galavečera je veľtržná hala v západnej časti Berlína. Priamy prenos sprostredkúvajú z dejiska kamery prvého programu verejnoprávnej televízie ARD.

Niektorí z laureátov prestížnych ocenení sú známi už vopred.

Rockerom z východonemeckej skupiny Puhdys udelia dnes Echo za celoživotné dielo. Spevák Roland Kaiser, ktorý má za sebou nemalé zdravotné problémy, si zasa prevezme Echo za sociálnu angažovanosť.

Medzi prvými ocenenými bola ako speváčka v národnej kategórii Sarah Connor. DJ Lost Frequencies z Belgicka získal zasa Echo za hit roka (Are You with Me) a porazil Adele (Hello) i rapera Sida (Astronaut).

Kontroverzne vnímaná rocková formácia zo severu Talianska, spievajúca po nemecky, Frei.Wild sa stala laureátom Echa v národnej kategórii alternatívny rock. Skupinu ešte pred troma rokmi vyškrtli kvôli hrozbe bojkotu zo strany iných umelcov z radov nominovaných. V lete sa hudobníci z južného Tirolska vyjadrili verejne proti xenofóbii a dnes deklarovali, že by ocenenie chceli prezentovať ako symbol odporu voči diskriminácii.

Medzi prítomnými nechýbajú viacerí ďalší nominovaní umelci, tak napríklad Helene Fischerová alebo Herbert Grönemeyer, ale ani legendy ako Udo Lindenberg, skupina Scorpions či nemecká reprezentantka pri Eurovíznej pesničkovej súťaži 2016 Jamie-Lee. Prišli aj britský spevák-pesničkár James Bay či jeho krajanka Amy MacDonaldová.

Súčasťou programu by podľa informácií z dejiska mali byť aj spomienky na nedávno zosnulých kolegov Davida Bowieho či Rogera Cicera.

Ceny Echo udeľuje od roku 1992 každoročne Nemecká fonoakadémia na základe rozhodnutia odbornej poroty s ohľadom na komerčnú úspešnosť a umiestnenie nahrávok v rebríčkoch.