Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Bienale: Zlatý lev pre Tina Singhela

Nemecko-britský výtvarník Tino Sehgal pózuje s hlavnou cenou 55. ročníka Biennale Foto: TASR/AP

Cenu za najlepší národný pavilón na tohtoročnom Biennale získala africká Angola.

Benátky 1. júna (TASR) - Nemecko-britský výtvarník Tino Sehgal, rodák z Londýna, potomok indického otca a nemeckej matky, sa dnes v Benátkach stal laureátom hlavnej ceny 55. ročníka tamojšieho Biennale. Zlatého leva mu udelili za príspevok do hlavnej expozície Il Palazzo Enciclopedico, ktorú pripravil vôbec najmladší kurátor výstavy na Biennale Massimiliano Gioni.

Päťčlenná odborná porota pod vedením kurátorky londýnskej galérie Tate Jessicy Morganovej vyzdvihla mimoriadnu kvalitu Sehgalovho diela a jeho inovatívny prístup, ktorým prispel k otvoreniu jednotlivých umeleckých druhov, píše tlačová agentúra DPA.

Výtvarník-tridsiatnik, predstaviteľ performance umenia, ktorý žije v Berlíne, vystavoval v minulosti už okrem iného v Londýne, New Yorku, Kolíne nad Rýnom, Porte a po prvý raz nie je ani v Benátkach. V roku 2005 tu spoločne s Thomasom Scheibitzom pripravili nemecký pavilón

Zlatého leva za celoživotné dielo si prevzala dnes v meste lagún rodáčka z Turína, sochárka Marisa Merzová (82). Vdovu po významnom predstaviteľovi hnutia výtvarných umelcov Arte Povera, Mariovi Merzovi, ocenili na Biennale v Benátkach už pred 12 rokmi špeciálnou cenou poroty.

Cenu za najlepší národný pavilón na tohtoročnom Biennale získala africká Angola, ktorej expozícia nesie názov Luanda, Encyclopedic City a je dielom Edsona Chagasa.

Strieborného leva pre najtalentovanejšieho mladého umelca udelili Camille Henrotovej z Francúzska. Z osobitných uznaní sa mnohli tešiť ešte Sharon Hayesová (USA), Roberto Cuoghi (Taliansko), ako aj Cyprus, Litva a Japonsko.

Celkove 88 národných pavilónov, vrátane spoločného pavilónu ČR a SR, v areáli o rozlohe 46.000 metrov štvorcových budú môcť záujemcovia navštíviť v Benátkach až do 24. novembra. Na 55. ročníku Biennale očakávajú organizátori asi pol milióna návštevníkov.