Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Bratislava bude dejiskom festivalu brazílskeho filmu Brazil Visual

Foto: Portugalský inštitút

Festival je adresovaný predovšetkým mladým ľuďom, študentom, ale aj milovníkom Brazílie, portugalského jazyka a filmového umenia.

Bratislava 18. februára 2013 (TERAZ.sk) - Už len niekoľko dní nás delí od otvorenia 1. ročníka festivalu brazílskeho filmu Brazil Visual. Ten sa uskutoční posledný februárový týždeň v KC Dunaj v Bratislave.

Jedinečná prehliadka kinematografie tejto krajiny vzdáva hold nielen tvorcom hodnotných diel a ich rozmanitostiam, ale i samotnému portugalskému jazyku. Prostredníctvom vybraných filmov chcú tiež usporiadatelia priblížiť slovenskému publiku súčasnú brazílsku kultúru, reálie, spoločensko-politickú situáciu a každodenný život tamojšieho obyvateľstva.

„Keď sme na stránku Portugalského inštitútu spracovávali sekciu brazílskej kinematografie, uvedomili sme si, aké kvalitné filmy v tejto krajine vznikajú. Faktom ale je, že do našej produkcie sa dostane len máloktorý z nich, čo je obrovská škoda. Preto sme si povedali, že zorganizujeme festival brazílskeho filmu a predstavíme slovenskému divákovi aspoň výber z toho, čo sa v tejto obrovskej a krásnej krajine nakrúti”, hovorí na margo vzniku festivalu jeho riaditeľka Silvia Severíniová z Portugalského inštitútu.

Festival je adresovaný predovšetkým mladým ľuďom, študentom, ale aj milovníkom Brazílie, portugalského jazyka a filmového umenia. Na jednej platforme, a to kultúrnej, sa prostredníctvom neho stretávajú dve odlišné etniká. Aj preto nastávajúcu udalosť podporilo veľvyslanectvo Brazílskej federatívnej republiky.

J.E. Susan KLEEBANK, mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Brazílskej federatívnej republiky spoločnú cezhraničnú iniciatívu hodnotí takto: „Z pohľadu milovníkov kinematografie, ale i širokého publika takéto premietania umožňujú spoznávať nové tendencie filmového umeleckého prejavu. Pre veľvyslanectvo a našu krajinu je takéto podujatie dôležité, pretože propaguje inú kultúru, našu, s multietnickým aspektom, s rozdielnymi historickými, sociálnymi, politickými a ekonomickými vplyvmi. Stretávajú sa tu dva svety, zväčšuje sa možnosť obojstranného poznávania sa a je to tiež prostriedok vzájomného pochopenia.”



Kvalitu filmov, ktoré sa prostredníctvom festivalu predstavia slovenskému divákovi pritom zaručuje i fakt, že je zaradený do celosvetovej siete filmových festivalov Circuito Brazil Visual. Slovensko tak bude dejiskom jedinečného podujatia svojho druhu po krajinách ako Austrália, Luxembursko, Španielsko, či Portugalsko. Nezabudnuteľný kinematografický zážitok si pritom budú môcť vychutnať diváci nielen v Bratislave, ale aj v Spišskej Novej Vsi a v Košiciach. Úlohu krstných rodičov celého festivalu u nás prevzali režisérka Iveta Grófová a herec Ady Hajdu.

„Je pre mňa česť stáť pri zrode tohto festivalu a hoci som v Brazílii nikdy nebola mám len dobré spomienky na ľudí z tejto krajiny, s ktorými som sa stretla pri nakrúcaní svojho filmového debutu Až do mesta Aš”, hovorí Iveta Grófová a Ady Hajdu dodáva: „Je úžasné spoznať Brazíliu aj inak ako len krajinu karnevalu v Rio de Janeiro. Filmy, ktoré sa počas festivalu predstavia nám túto možnosť prinášajú a stoja vskutku za to, či už hereckými výkonmi, tak i réžiou a exteriérmi.”