Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

V Bratislave začína medzinárodný festival Hory a mesto

Foto: Ilustračné TASR/AP

Tohtoročným hosťom je aj najznámejší taliansky lezec, Maurizio "Manolo" Zanolla.

Bratislava 10. apríla (TASR) - V Bratislave sa dnes začína 14. ročník Medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto. Päťdňové podujatie ponúkne svojim návštevníkom takmer päťdesiatku filmov v rámci oficiálneho programu, ale aj priestor na stretnutia s festivalovými hosťami, možnosť zaliezť si na umelú stenu Vertigo i podniknúť jazdu na bicykli po Karpatoch.

Filmové projekcie, multimediálne prezentácie športovcov, dobrodruhov a cestovateľov sa uskutočnia v Cinema City v Auparku. Otvárací večer tam bude patriť slovenským hosťom a filmom. S multimediálnou prezentáciou o expedícii do Pakistanu na Great Tango Tower, čo je 2000 metrov vysoká stena v Karakorame, sa predstavia mladí slovenskí lezci Martin Krasňanský, Dodo Kopold a Michal Sabovčík. Filmové projekcie ponúknu aj ďalšiu časť série snímok nášho najoceňovanejšieho režiséra Pavla Barabáša Príbehy tatranských štítov - Posadnutí horami.

Tohtoročným hosťom bude Manolo Zanolla

Tohtoročným hosťom festivalu je aj najznámejší taliansky lezec - Maurizio "Manolo" Zanolla, priekopník voľného (sólo)lezenia na skalkách v Dolomitoch. Vo veku 50 rokov vyliezol svoje prvé 9a+. Manolo žije skromne v domčeku, ktorý si postavil vlastnými rukami s minimálnym nasadením mechanizmov nad mestečkom San Martino di Castrozza. Skalkársky klasik porozpráva návštevníkom festivalu o svojej motivácii liezť a o svojich emóciách, ktoré prežíva pri objavovaní nových ciest. "Pricestuje vo štvrtok a už v ten deň večer sa zúčastní na prednáške mladého českého talentu, aktuálne najlepšieho svetového lezca 20-ročného Adama Ondru. Bude to jeho prvá návšteva Bratislavy," uviedla pre TASR Zuzana Golianová, PR manažérka festivalu.

Ilustračná foto
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Hory a mesto navštívi po prvý raz aj Švajčiar Hans Rey, ktorý je považovaný za lídra v extrémnej horskej cyklistike. V Bratislave ho čaká špeciálny program, ktorý mu zabezpečujú špičkoví slovenskí cyklisti. "V sobotu pôjde s legendárnym cyklistom na jazdu do Karpát celá skupina cyklistov, ktorí sú nadšení z takejto príležitosti a veľmi radi využijú možnosť neformálne sa stretnúť so svojím 'cyklistickým guru'," dodala s tým, že na túto jazdu sa pridajú aj filmári a fotografi, ktorí cestu zdokumentujú.

Filmová prehliadka ako hlavná súčasť programu

Súčasťou hlavného programu je súťažná filmová prehliadka. Dokumenty sú rozdelené do tematických blokov podľa živlov a športových zameraní na: zem, skala, vzduch, voda, sneh, bicykle. Na programe sú slovenské snímky aj filmy, ktoré uspeli na festivale v kanadskom Vancouveri. Medzi špeciálne sekcie patrí fenomén, ktorý sa tento rok venuje horskému behu a sekcia enviro, ktorá ponúka dve témy - ekodrevodomy a divočina v modernom meste. Piatkové dopoludnie bude opäť patriť premietaniam pre školy. "Tohto roku potvrdilo účasť približne 1000 žiakov," uzavrela Golianová.

Festival Hory a mesto, ktorý siaha nielen do susedných krajín V4, ale vďaka spriatelenému festivalu VIMFF až do Kanady, potrvá do nedele 14. apríla. Po skončení v Bratislave uvidia vybraný festivalový program diváci v Česku, Maďarsku a Poľsku. Na Slovensku si ho budú mať možnosť pozrieť aj nadšenci pre hory v mestách Prešov, Dolný Kubín, Žilina a Zvolen.