Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bratislava v pohybe 2012 nekončí, pokračovať sa bude v jeseni

16. ročník medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe 2012 bude pokračovať jesennou časťou v dňoch 24. až 30. septembra.

Bratislava 25. júna (TASR) - Prvú časť 16. ročníka medzinárodného festivalu súčasného tanca Bratislava v pohybe 2012 uzavrel v nedeľu 24. júna špičkový portugalský choreograf Rui Horta predstavením Talk Show. Festival, ktorý ponúkol ukážku súčasného európskeho tanečného umenia, bude pokračovať v septembri. TASR informovala PR manažérka festivalu Mariana Jaremková.

Festival počas piatich večerov ponúkol divákom možnosť pozrieť si tri zahraničné súbory a dve ukážky z domácej produkcie. Podujatie otvoril rakúsky súbor Liquid Loft na čele s choreografom Chrisom Haringom. V inscenácii Talking head na tému medziľudských vzťahov zasiahnutých modernými technológiami predviedli spojenie tanca, divadla a nových médií. Cez víkend sa festival presunul z Novej scény do Alternatívneho divadla elledanse, kde na divákov čakal domovský súbor so svojou poslednou premiérou Voda na vode choreografky Šárky Ondrišovej.

Ukážku výsostne tanečných predstavení ponúkla Bratislava v pohybe 2012 v podobe komponovaného večera Czech in: Kylián - Vaculík, ktorým sa predstavil Tanečný súbor Novej scény. "Spojenie choreografií dvoch popredných českých choreografov strieda v sebe odľahčené a veselé party - Šesť tancov a Slovanské dvojspevy s technicky mimoriadne náročnou choreografiou Falling Angels," priblížila.

Maďarský súbor Hodworks v predstavení Basse danse predviedol vtipné improvizácie na dobovú hudbu z 15. storočia. "Súbor pod vedením choreografky Adrienn Hód zabavil a zaujal gejzírom nápadov a potešil sviežim humorom," doplnila.

Bratislava v pohybe 2012 bude pokračovať jesennou časťou. "Poskytne tanečníkom možnosť získať skúsenosti pod vedením kvalitných zahraničných lektorov. Chýbať, samozrejme, nebudú ani zaujímavé predstavenia," dodala Mariana Jaremková. Jesenná časť Bratislavy v pohybe 2012 sa bude konať v dňoch 24. až 30. septembra.