Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zlatú palmu v Cannes získal švédsky film The Square režiséra Östlunda

Režisér Ruben Östlund Foto: TASR/AP

The Square rozpráva o kurátorovi múzea Christianovi (Claes Bang), ktorého výstavná inštalácia The Square vyzýva okoloidúcich k altruizmu.

Cannes 28. mája (TASR) - Zlatú palmu - najvyššie ocenenie 70. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Cannes získal dnes film švédskeho režiséra Rubena Östlunda The Square.

Östlund už v Cannes získal v roku 2014 cenu poroty v sekcii Un Certain Regard (Iný pohľad) za svoj film Force Majeure.

The Square rozpráva o kurátorovi múzea Christianovi (Claes Bang), ktorého výstavná inštalácia The Square vyzýva okoloidúcich k altruizmu. Keď však reaguje hlúpo na krádež svojho mobilného telefónu, tento rešpektovaný otec dvoch detí je zatiahnutý do série zahanbujúcich situácií.

Ruben Östlund je prvým švédskym režisérom, ktorý získal Zlatú palmu odkedy sa toto ocenenie v roku 1955 začalo udeľovať.


Nemecká herečka Diane Krugerová získala cenu za najlepší ženský herecký výkon za postavu ženy usilujúcej o pomstu za smrť svojho muža a syna pri bombovom útoku. Triler Aus dem Nichts (v angličtine In the Fade) režírovať nemecký režisér tureckého pôvodu Fatih Akin, ktorého rodičia prišli do Nemecka ako imigranti.

Ide o vôbec prvú filmovú postavu, ktorú Krugerová nahovorila v rodnej nemčine.

Portoričan Joaquin Phoenix získal cenu za najlepší mužský herecký výkon za svoju postavu vojnového veterána v dráme škótskej režisérky Lynne Ramsayovej You Were Never Really Here. Adaptácia novely Jonathana Amesa rozpráva o dvojici veteránov, ktorí sa pokúšajú dostať mladé dievča z rúk obchodníkov so sexom.

Americká režisérka Sofia Coppola prevzala na filmovom festivale v Cannes dnes večer cenu za najlepšiu réžiu za svoj film The Bequiled (Oklamaný), remake svojej drámy z americkej občianskej vojny z roku 1971. Historický film je adaptáciou knihy Thomasa Cullinana. Colin Farell tu hrá zraneného vojaka Únie, ktorý očaruje školopovinné dievčatá Konfederácie, zdráhajúce sa mu pomôcť. Ženské úlohy stvárnili Kirsten Dunstová, Elle Fanningová a Nicole Kidmanová.

Porota dnes udelila dve namiesto jednej ceny za najlepší scenár, a to snímke gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa The Killing of a Sacred Deer (s Collinom Farrelom a Nicole Kidmanovou v hlavných úlohách) a taktiež filmu škótskej režisérky Lynne Ramsayovej You Were Never Really Here, ktorá bola aj autorkou jeho scenára.

Predseda poroty Pedro Almodóvar oznámil ako "prvé prekvapenie" večera, že cenu poroty získal ruský režisér Andrej Zvjagincev za film Neľjubov uvádzaný na festivale pod anglickým názvom Loveless. Je to dráma o rozvádzajúcej sa dvojici, ktorá sa musí spojiť po zmiznutí syna, ktorý ušiel po ich ostrom konflikte.

Francúzske dráma o AIDS 120 Battements par Minute" (120 úderov za minútu) režiséra Robina Campilla si odnieslo cenu Grand Prix. Toto ocenenie udeľuje porota filmu, ktorý považuje za pôsobivý, ale neušla sa mu Zlatá palma.

Porota tiež udelila osobitnú cenu pri príležitosti 70. jubilea filmového festivalu v Cannes, a to herečke Nicole Kidmanovej.

Tá sa na slávnostnom večeri na francúzskej Riviére síce nezúčastnila, ale poslala tam videoposolstva z amerického Nashville, v ktorom uviedla, že je "absolútne zlomená" zo svojej neúčasti.

Člen poroty, herec Will Smith situáciu využil a predstieral, že je Kidmanová. Naznačoval plač a v kostrbatej francúzštine hovoril "ďakujem vám dámy a páni", informovala tlačová agentúra AP.

Tajomný Almodóvar

Pedro Almódovar
Foto: TASR/AP
Porota Medzinárodného filmového festivalu v Cannes odviedla svoju prácu. Ale jej predseda, španielsky filmár Pedro Almodóvar, odmietol naznačiť, ktorý film získa dnes večer hlavnú cenu - Zlatú palmu.

Almodóvar povedal reportérovi francúzskej televízie BFM, ktorému sa z neho podarilo dostať zopár slov, že porota rozhodla o víťazoch "veľmi rýchlo". "Odviedli sme svoju prácu," dodal.

Pokiaľ však ide o víťazov, treba si počkať na ich vyhlásenie na dnešnej slávnostnej ceremónii.

Medzi 19 filmami v hlavnej súťaži festivalu nebol jasný favorit na Zlatú palmu, najvyššie ocenenie festivalu. Almodóvar však už počas festivalu objasnil, že nechce, aby Zlatú palmu dostal film, ktorý sa nepremieta na veľkých plátnach v kinách.

Naznačil tým, že dva filmy z produkcie digitálnej platformy Neflix nemajú šancu.

Medzinárodný filmový festival v Cannes je považovaný za najprestížnejší festival. Tento rok sa koná jubilejný, 70. ročník. Organizátori festivalu už oznámili, že na budúci rok nebudú do súťaže prijaté filmy, ktoré bude možné zhliadnuť iba cez streaming.

Cena Iný pohľad

Americká herečka a predsedníčka poroty sekcie Iný pohľad Uma Thurmanová počas MFF v Cannes
Foto: TASR/AP
Film iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa získal v sobotu na 70. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes cenu Iný pohľad (Un certain regard).

Ocenenie iránskeho filmu Lerd (Man of integrity) má aj politický podtón, keďže režisér je dlhé roky veľkým kritikom korupcie a potláčania slobôd vo svojej vlasti, napísal dnes francúzsky denník Le Monde. Porote sekcii Iný pohľad predsedala americká herečka Uma Thurmanová.

Film Lerd je príbehom skromného chovateľa rýb Rézu, bojujúceho s veľkou spoločnosťou, ktorá chce od drobných majiteľov odkúpiť ich pozemky. Muž, ktorý si uvedomuje, že sa mu môže zrútiť celý jeho svet, sa odmieta dať skorumpovať.

Sekcia Iný pohľad je oddelená od súťaže o hlavnú cestu canneského festivalu - Zlatú palmu. Cieľom tejto prehliadky je predstaviť fanúšikom i odbornej verejnosti mladé talenty a novátorské filmy. Tento rok v tejto sekcii súťažilo 18 filmov, vrátane filmu Out debutujúceho slovenského režiséra Györgya Kristófa. Film vznikol v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii.

Porota v sekcii Iný pohľad ocenila v sobotu okrem iránskeho aj tri ďalšie filmy a ich tvorcov: cenu poroty získal mexický režisér Michele Franco za film Las hijas de Abril. Cenu za réžiu si z Cannes odnáša Američan Taylor Sheridan za film Wind River. Osobitnú cenu poroty za poetiku vo filme udelili francúzskemu režisérovi Mathieuovi Amalricovi, ktorý sa prezentoval filmom Barbara.

Ocenený iránsky režisér, ktorý má 45 rokov, nie je nováčikom vo svete kinematografie. Je tvorcom filmov, ktoré poukazujú na negatívne javy života v Iráne - odsúdil nimi napríklad aj vládu bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v rokoch 2005-13.

Jeho boj za lepšiu spoločnosť a život v Iráne ho v roku 2010 dostal pred súd, ktorý ho spoločne s iným filmárom, Džafarom Panahím, odsúdil na šesť rokov väzenia za údajnú protivládnu propagandu.

Obaja boli podmienečne prepustení na slobodu, ale Rasúlof je stále pod dohľadom iránskych úradov.

Film, ktorým sa predstavil na 70. ročníku filmového festivalu v Cannes, mu iránske úrady dovolili nakrútiť až po tom, ako sa zaviazal, že nebude "príliš pochmúrny". Podľa francúzskych médií je napriek režisérovmu prísľubu málo pravdepodobné, že film sa bude premietať aj v Iráne - doteraz totiž také povolenie nedostalo žiadne z jeho diel. Na rozdiel od uplynulých rokov, keď v Cannes uvádzali jeho filmy, sa tento rok Rasúlof na prehliadke mohol zúčastniť aj osobne.