Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Celý svet oslávi prvý Medzinárodný deň džezu

Džesová ikona, legendárny americký hudobník Herbie Hancock , na koncerte v Bratislave v júni 2010. Foto: TASR

Bude sa sláviť 30. apríla a prvý Medzinárodný deň džezu v parížskom sídle UNESCO má byť bohatý na podujatia.

Paríž 26. apríla (TASR) – Generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokova spolu s vyslancom dobrej vôle UNESCO, americkou džezovou legendou Herbiem Hancockom, slávnostne otvoria 27. apríla v Paríži program prvého Medzinárodného dňa džezu.

Bude sa sláviť 30. apríla a prvý Medzinárodný deň džezu v parížskom sídle UNESCO má byť bohatý na podujatia.

Zúčastnia sa na ňom umelci, milovníci džezu, odborníci tohto hudobného smeru, vychovávatelia, predstavitelia vlád, aby diskutovali o význame, prínose, dosahu a dedičstve džezu na celom svete. V rámci programu v parížskom sídle UNESCO absolvujú renomovaní džezoví hudobníci koncerty aj prednášky, nemajú chýbať ani diskusie za účasti Marcusa Millera, Barbary Hendricksovej, Hugha Masekelu a mnohých ďalších umelcov.

V americkom meste New Orleans, ktoré sa pokladá za kolísku džezu, je na 30. apríla naplánovaný osobitný koncert za účasti Herbie Hancocka, Terencea Blancharda, Ellisa Marsalisa, Dianny Reevesovej a ďalších pozvaných hostí.

V ten istý deň sa v New Yorku v sále Valného zhromaždenia OSN uskutoční osobitný program za účasti Iriny Bokovej a veľvyslankyne USA pri OSN Susane Riceovej.

V dňoch 27.-30. apríla sú oslavy prvého Medzinárodného dňa džezu organizačne pripravené aj v kubánskej Havane. Kuba je totiž známa svojimi výnimočnými džezovými hudobníkmi medzinárodnej úrovne, zdôraznila UNESCO.

Na Generálnej konferencii UNESCO v novembri 2011 jej účastníci vyhlásili 30. apríl za Medzinárodný deň džezu. Tento deň má upozorniť verejnosť na celom svete na prínos džezu, na jeho význam ako vzdelávacieho nástroja, na jeho silu prispievať k mieru, jednote, dialógu a posilňovaniu spolupráce medzi národmi.

Ako ďalej informuje UNESCO na svojej internetovej stránke, džez láme bariéry a vytvára podmienky pre vzájomné porozumenie a toleranciu. Zmierňuje napätie medzi jednotlivcami, skupinami aj komunitami, podporuje rodovú rovnosť, dáva podnety na umeleckú inováciu, improvizáciu, na nové formy vyjadrovania a na integrovanie nových hudobných foriem do muzikálnej tradície.

Džez je hudobný štýl, ktorý sa zrodil v južnej časti USA, jeho korene však siahajú do Afriky a mieša sa s africkými ako aj s európskymi tradíciami.