Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Cena Franza Kafku 2012 zostane v Prahe vďaka Daniele Hodrovej

Cenu Franza Kafku udeľuje od roku 2001 Spoločnosť Franza Kafku autorom, ktorých dielo charakterizujú mimoriadne umelecké kvality bez ohľadu na ich pôvod, národnosť a kultúru.

Praha 24. mája (TASR) - Česká spisovateľka Daniela Hodrová (65) sa stala celkove 12. laureátkou prestížnej Ceny Franza Kafku, avšak iba druhou ocenenou ženou. Oznámili to dnes v českom hlavnom meste.

Rodáčku z Prahy, ktorá sa literatúre venuje aj teoreticky a ktorá má za sebou aj pôsobenie vo funkcii redaktorky vydavateľstva Odeon, ocenili za celoživotné dielo.

Daniela Hodrová je absolventkou štúdia komparatistiky na Karlovej univerzite v Prahe, venovala sa však aj štúdiu jazykov. Jej beletristické práce vyšli aj v prekladoch do francúzskeho, nemeckého alebo poľského jazyka.

Vlani udelili spisovateľke a literárnej teoretičke pri príležitosti výročného dňa vzniku bývalého Československa Štátnu cenu za literatúru Ministerstva kultúry ČR.

Cenu Franza Kafku udeľuje od roku 2001 Spoločnosť Franza Kafku autorom, ktorých dielo charakterizujú mimoriadne umelecké kvality bez ohľadu na ich pôvod, národnosť a kultúru. V uplynulých rokoch sa nositeľmi tohto ocenenia stali postupne Philip Roth (USA), Ivan Klíma (ČR), Péter Nádas (Maďarsko), Elfriede Jelineková (Rakúsko), Harold Pinter (Británia), Haruki Murakami (Japonsko), Yves Bonnefoy (Francúzsko), Arnošt Lustig (ČR), Peter Handke (Rakúsko), predvlani bývalý československý i český prezident Václav Havel a vlani írsky spisovateľ John Banville.

Ocenenie je dotované sumou 10.000 USD a spája sa s ním bronzová soška Jaroslava Rónu, zmenšenina pražského pamätníka Franza Kafku.

Laureátka si cenu prevezme 23. októbra v Brožíkovej sieni Staromestskej radnice v Prahe. S laudáciom pri tejto príležitosti vystúpi prof. Oldřich Král, jeden z ôsmich členov medzinárodnej odbornej poroty, ktorá v uplynulý pondelok rozhodla o nositeľke ocenenia.