Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Červený koberec je tradične spojený s ceremóniou odovzdávania Oscarov

Foto: TASR/AP

Veľkú popularitu nadobudol červený koberec práve v spojení s filmovou akadémiou.

Los Angeles 23. februára (TASR) - Ceny americkej Akadémie filmových umení a vied, slávne Oscary, sa budú odovzdávať v nedeľu 24. februára.

S Oscarmi je spätý aj červený koberec. Všetci prominenti nielen z Hollywoodu, ale z celého sveta dostávajú pozvanie na slávnostný večer spojený s odovzdávaním Oscarov. Filmová akadémia vie, aká veľká pozornosť sa upriamuje na vzácnych hostí a z úcty k nim prestiera pre nich červený koberec, ktorý je už tradične spojený s ceremóniou odovzdávania Oscarov.

Prestieranie červeného koberca je známe z literatúry. V tragédii Agamemnón gréckeho dramatika Aischyla z roku 458 pred n.l. sa mykénsky kráľ Agamemnón - hlavná postava - vracia z bojov o Tróju a je vítaný svojou manželkou Klytaimnéstrou. Na jeho počesť dáva Klytaimnéstra rozvinúť červený koberec, po ktorom hrdina kráča.

Veľkú popularitu nadobudol červený koberec práve v spojení s filmovou akadémiou. Jeho použitie bolo inšpirované výnimočnou udalosťou v USA pred rokom 1902. Vtedy železničná spoločnosť prestrela slávnostný červený koberec pri nastupovaní pasažierov do mimoriadneho vlaku 20. storočia.

V súčasnosti sa červený koberec používa všade, kde si chce hostiteľ výnimočne uctiť svojho hosťa. Prestiera sa pri príchode vzácnych štátnych návštev na letisku alebo - v minulosti - na železničných staniciach.