Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Českého leva môže získať za televíznu tvorbu Slovák Peter Bebjak

Na snímke režisér Peter Bebjak. Foto: TASR - Pavol Zachar

Víťazov filmových i televíznych kategórií vyhlásia počas ceremoniálu 25. ročníka cien Český lev v sobotu 10. marca v pražskom Rudolfíne.

Bratislava 12. februára (TASR) - Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) zverejnila nominované televízne projekty, ktoré sa umiestnili na troch najvyšších priečkach hlasovania akademikov v dvoch televíznych kategóriách. V kategórii Najlepší televízny film alebo miniséria sa najlepšie umiestnili projekty Českej televízie Kozy léčí (réžia Lenka Wimmerová), Spravedlnost (r. Peter Bebjak) a Zádušní oběť (r. Jiří Svoboda). Seriály Českej televízie - Bohéma (r. Robert Sedláček), Svět pod hlavou (r. Marek Najbrt, Radim Špaček) a Trpaslík (r. Jan Prušinovský) sú nominované v kategórii Najlepší dramatický televízny seriál.

Na rozdiel od filmov, ktoré sú do súboja o Českých levov zaradené automaticky, do oboch televíznych kategórií prihlasujú svoje projekty vysielatelia. Tento rok svoje snímky nominovala Česká televízia, HBO Europe, TV Nova a TV Prima. Víťazov filmových i televíznych kategórií vyhlásia počas ceremoniálu 25. ročníka cien Český lev v sobotu 10. marca v pražskom Rudolfíne. Galavačer, ktorým bude sprevádzať Adela Vinczeová, bude vysielať v priamom prenose od 20.00 h ČT1.

Už v januári ČFTA odhalila nominácie vo filmových kategóriách, kde počtom 15 nominácií vedie snímka Bohdana Slámu Baba z ľadu. Celkom 13 nominácií získal film PO strništi bos v réžii Jana Svěráka. Tretí najvyšší počet nominácií (10) má životopisná dráma Davida Mrnku Milada. Nasledujú snímky Křižáček Václava Kadrnku (9 nonimácií), Kvarteto Miroslava Krobota (8 nominácií) a Špina od režisérky Terezy Nvotovej (8 nominácií).