Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Český slávik sa ušiel aj slovenskej skupine No Name

Skupina No Name Foto: TASR/Zuzana Čižmáriková

Slávnostné vyhlásenie víťazov ankety, ktorá v tomto roku oslávi 50. výročie založenia, sa uskutočnilo v sobotu večer (24.11.) v pražskej Štátnej opere.

Praha 25. novembra (TASR) – Veľké prekvapenie je na svete, zlatým slávikom v kategórii spevákov je Tomáš Klus, ďalšími zlatými Českými slávikmi Mattoni za rok 2012 sú Lucie Bílá, skupiny Kabát a No Name. Slávnostné vyhlásenie víťazov ankety, ktorá v tomto roku oslávi 50. výročie založenia, sa uskutočnilo v sobotu večer (24.11.) v pražskej Štátnej opere.

V kategórii spevák došlo k prekvapeniu, keď si zlatú sošku prevzal prvýkrát Tomáš Klus. Prelomil tak dlhoročné kraľovanie Karla Gotta, ktorý je tento rok strieborný, bronzový slávik patrí Danielovi Landovi.

V kategórii speváčka si zlatého slávika prevzala Lucie Bílá, je to jej pätnásty zlatý slávik a šiesty po sebe nepretržite od roku 2007. Strieborného slávika si odnáša Lucie Vondráčková, ktorá v poďakovaní uviedla, že na galavečer mohla prísť vďaka výluke v NHL. Striebornú pozíciu získala už piatykrát po sebe, rovnako piatykrát po sebe si bronzového slávika prevzala Ewa Farna. Lucie Bílá získala aj ocenenie Absolútny slávik, to jej patrilo aj v dvoch predošlých ročníkoch.

Zlatý slávik v kategórii skupiny patrí kapele Kabát, pričom je šiestym po sebe v ich zbierke. Strieborná je skupina Nightwork¸ bronzového slávika si z pražskej Štátnej opery odniesla skupina Chinaski. V prípade kategórie speváčky aj skupiny je prvá trojica rovnaká ako v predchádzajúcom ročníku.

Už piatykrát v histórii ankety vyhlásili víťaza v kategórii Slávici bez hraníc, v ktorej sa volí najobľúbenejší slovenský interpret v Českej republike. Táto kategória pozná iba jedno víťazné meno, opäť ňou je košická skupina No Name, je to ich piaty slávik do zbierky.

Objavom roka sa stala skupina Koblížci


Víťazom v kategórii Objav roka sa stala skupina Koblížci, skokanom roka je skupina Eddie Stoilow, najhranejšou skladbou rádia Impuls je pieseň Pánubohu do oken speváka Tomáša Klusa, cenu českej MTV za videoklip roku získala Tereza Kerndlová s piesňou Tepe srdce mý, ocenenie hvězda internetu si odniesla skupina Charlie Straight.      

Československá anketa Zlatý slávik prišla na svet v redakcii časopisu Mladý svět v roku 1962 po letných prázdninách. S nápadom prišiel Ladislav Smoljak, v tej dobe člen redakčného tímu. Aj cenu vymyslel Smoljak, stala sa ňou púťová píšťalka, ktorá sa kupovala deťom a hovorilo sa jej „slávik“. Prvým víťazom za rok 1962 bol Waldemar Matuška, v poslednom roku spoločnej ankety za rok 1991 vyhrali Pavol Habera, Iveta Bartošová a skupina Team. Prvý porevolučný slávik u našich západných susedov sa uskutočnil v roku 1996 a jeho víťazmi boli Karel Gott, Lucie Bílá a skupina Olympic.