Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Kultúra

Chabroň končí ako zbormajster SFZ, mieri do Viedenskej štátnej opere

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Najvýznamnejšie umelecké počiny v jeho doterajšej kariére predstavujú kompletné naštudovanie Schönbergovho diela Mojžiš a Áron pre Operný dom v Zürichu (2011).

Bratislava 23. mája (TASR) - Jozef Chabroň v auguste končí na poste zbormajstra Slovenského filharmonického zboru (SFZ). Ako v utorok informoval generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie (SF) Marián Turner, Chabroň bude od septembra zastávať post hudobného asistenta riaditeľa zboru Viedenskej štátnej opery.

Piatkové (19. 5.) vystúpenie bolo Chabroňovým záverečným a rozlúčkovým vo funkcii zbormajstra SFZ na pôde SF a v týchto dňoch sprevádza našu zborovú jednotku v tureckom Istanbule. Ďalej ho čaká umelecký zájazd do Českej republiky - Litomyšle a Prahy. "V nadchádzajúcich koncertných sezónach bude so SFZ pokračovať ako hosťujúci zbormajster," oznámil šéf SF na jej utorkovom verejnom odpočte. Podľa Turnera bude pokračovať vo funkcii zbormajstra SFZ na prechodné obdobie jedného roka Jan Rozehnal.

Chabroň ukončil štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v odbore zborové dirigovanie v roku 2007. Rok predtým dostal možnosť spolupracovať so SFZ ako asistent hlavnej zbormajsterky, svojej profesorky Blanky Juhaňákovej. Od sezóny 2013/2014 pôsobil samostatne ako zbormajster SFZ, ktorý pripravil na uvedenie množstva vokálno-inštrumentálnych diel. Spolupracoval s viacerými renomovanými dirigentmi. Najvýznamnejšie umelecké počiny v jeho doterajšej kariére predstavujú kompletné naštudovanie Schönbergovho diela Mojžiš a Áron pre Operný dom v Zürichu (2011), ktorého premiéra sa uskutočnila pod taktovkou dirigentskej legendy Christopha von Dohnányiho, ako aj príprava SFZ na účinkovanie v opernej produkcii Chovančina M. P. Musorgského a Trójania H. Berlioza pre Viedenskú štátnu operu. Spolupracoval tiež s BBC Singers. Dirigoval samostatné koncerty SFZ v Hamburgu, Bratislave, Žiline, Nových Zámkoch a Piešťanoch.

V sezóne 2021/2022 pripravil SFZ na koncerty v Nemecku, Srbsku a Švajčiarsku. Na jar spolupracoval s festivalom v Baden-Baden pri naštudovaní Čajkovského opier (Piková dáma, Jolanta, dir. K. Petrenko). Za produkciu Čajkovského opery Piková dáma s Berlínskymi filharmonikmi pod taktovkou ich šéfdirigenta Kirila Petrenka získal SFZ medzinárodné ocenenie Oper! Awards 2023 v kategórii Najlepší spevácky zbor. V aktuálnej 74. sezóne pripravil našu zborovú jednotku na domáce koncerty i zahraničné spolupráce v Mannheime, Berlíne, Stuttgarte, Istanbule, Prahe a Litomyšli.