Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Činohra SND chystá premiéru 2500 rokov starej hry Oblaky

herec Peter Bárta a Emil Horváth Foto: TASR/Michal Svítok

Oblaky sú podľa tvorcov inscenácie vtipnou reakciou na zneužívanie intelektuálnej prevahy a nezdravé smerovanie spoločnosti, ktoré vedie iba k tomu, že hlupáci doplatia na svoju hlúposť a lenivosť.

Bratislava 7. júna (TASR) - Premiéru hry gréckeho komédiografa Aristofanesa (445-388 pred n.l.) Oblaky pripravuje Činohra Slovenského národného divadla (SND). Antickú komédiu režijne naštudoval Martin Čičvák.


Inscenácia je profilovým titulom, ktorý po nástupe do funkcie vybral spolu s dramaturgiou riaditeľ Činohry SND Emil Horváth.

"Antika sa dlho v tomto divadle nerobila. Je to hra nehraná, je to významný autor a povedali sme si, že k antike by sa bolo treba vrátiť," uviedol na stretnutí s médiami Horváth, ktorý v Oblakoch stvárnil hlavnú postavu.

Martin Kubran
Foto: TASR/Michal Svítok
"Od začiatku sme to pociťovali ako veľmi aktuálnu tému, aktuálnu aj kvôli tomu, že sa dnešné sociálno-politické problémy veľmi nešťastným spôsobom začínajú meniť na problémy medzigeneračné," priblížil tému hry dramaturg Martin Kubran. "Celý juh Európy je zachvátený jednou veľkou panikou, pretože mladá generácia pociťuje krivdu za to, čo sa momentálne deje, za tú obrovskú nezamestnanosť, infláciu hodnôt a obviňuje za to generáciu svojich rodičov. Toto zvláštnym spôsobom korešponduje s tým, čo Aristofanes napísal," uviedol na margo kompaktnej hry, ktorá je založená na veľmi jednoduchom anekdotickom príbehu.

Rozpráva o jednom zničenom starom Grékovi, ktorého zožierajú exekútori. Strepsiades doplatí na vlastnú hlúposť. Najprv sa vyberie do Sokratovej školy sám, ale vek mu nedovolí celkom plniť si povinnosti žiaka, a tak do školy pošle svojho lenivého syna Feidippida, ktorý mu míňa peniaze. Ten sa u sofistov učí veľmi rýchlo argumentovať a osvojí si umenie rečniť tak, aby sa zbavil nepriateľa a nikdy nemusel platiť dlhy. Dokonca zájde tak ďaleko, že toto umenie otočí proti vlastnému otcovi, keď vyhlási, že je vlastne právne v poriadku dať mu výprask.

Oblaky sú podľa tvorcov inscenácie vtipnou reakciou na zneužívanie intelektuálnej prevahy a nezdravé smerovanie spoločnosti, ktoré vedie iba k tomu, že hlupáci doplatia na svoju hlúposť a lenivosť.

Martin Čičvák
Foto: TASR/Michal Svítok
"Nejde o to, aby sme budovali múzeum antickej spisby, tá hra bola vybratá, pretože je aktuálna ako oheň," poznamenal Čičvák, pre ktorého je réžia Oblakov už šiestou na pôde SND. "Hra je celá obrovskou kritikou skorumpovanej spoločnosti. Zvláštne je, že za 2500 rokov sa s tou spoločnosťou nič také zásadné neudialo, ľudia myslia úplne rovnako. Celú dobu som mal pocit, že inscenujeme veľmi modernú aktuálnu, dokonca priekopnícku vec," povedal pre TASR Martin Čičvák.

Aristofanove Oblaky zo starej gréčtiny preložil Peter Lomnický, v určitých miestach musel hru "prepísať do iného jazyka". "Je to pichľavé, tak ako v tej dobe Aristofanes bol pichľavý, ten prepis ide smerom k tomu, aby to bolo uštipačné," komentoval úpravu diela režisér. Ako ďalej uviedol, text hry neinscenovali tvorcovia celý, išli skôr po základnom príbehu.

Tu bude player


Oblaky môžu divákov osloviť nielen hereckými výkonmi, ale aj výtvarnými prostriedkami, živými áriami a najmä pohybom. Okrem hercov v nej účinkujú tanečníci a akrobati s Debris Company. Inscenácia, ktorá je vlastne trojsúroborovým predstavením, dostala barokový odev v podobe árií, pod výber hudby sa podpísal Peter Kofroň.

V inscenácii účinkujú Emil Horváth, Alexander Bárta, Marián Geišberg, Marián Labuda, Vladimír Obšil a ďalší. V novom titule budú mať diváci možnosť vidieť aj nové posily v našom prvom divadelnom súbore, ktorý doplnili Tomáš Vravník a Peter Brajerčík. Scénu pripravil Tom Ciller, kostýmy Marija Havran, choreografiu mali na starosti Stanislava Vlčeková, Jozef Vlk a pohybovú spoluprácu Juraj Benčík.

Premiéra inscenácie Oblaky sa uskutoční 9. a 10. júna v Sále činohry v novej budove SND.