Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Zomrel český spisovateľ a scenárista Zdeněk Mahler

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mahler sa podieľal napríklad na príprave známeho, ôsmimi Oscarmi ovenčeného filmu Amadeus režiséra Miloša Formana, v ktorom si aj zahral.

Praha 18. marca (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel v sobotu v pražskej Ústrednej vojenskej nemocnici český spisovateľ, scenárista, muzikológ, publicista, ale aj učiteľ Zdeněk Mahler. Informovali o tom v nedeľu české spravodajské weby s odvolaním sa na jeho rodinu.

Mahler sa podieľal napríklad na príprave známeho, ôsmimi Oscarmi ovenčeného filmu Amadeus režiséra Miloša Formana, v ktorom si aj zahral. Ako autor či spoluautor scenárov pracoval na filmoch Božská Ema, Svadba ako remeň alebo Lidice.

Narodil sa 7. decembra 1928 v obci Batelov ležiacej v kraji Vysočina. Po získaní doktorátu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v roku 1952 spolupracoval krátko s Československým rozhlasom a pôsobil na ministerstve školstva ČSR ako tajomník ministra Františka Kahudu. Vtedy aj neskôr bol zároveň dramaturgom divadla Laterna magika a podieľal sa na príprave jeho prezentácie na výstave Expo 58 v Bruseli.

Od roku 1960 mal slobodné povolanie a ako spisovateľ scenárista, publicista a muzikológ pracoval až do svojej smrti. Venoval sa písaniu kníh o významných osobnostiach domácej i svetovej kultúry, akým boli Dvořák, Smetana, Mozart či Masaryk, divadelných hier (spolupracoval s režisérmi ako Otomar Krejča, Jan Kačer či Jan Schmidt), filmových scenárov a rozhlasových a televíznych hier.

Od roku 1948 bol členom KSČ, v roku 1969 bol zo strany vylúčený. Bol aktívny aj v čase nežnej revolúcie koncom roka 1989.

Do povedomia verejnosti sa Mahler zapísal v roku 1994 ako sprievodca trojdielnej relácie Katedrála o troch dejstvách, v ktorom podal svoj pohľad na históriu Chrámu sv. Víta na Pražskom hrade. V tom čase súdy prvýkrát rozhodovali o vrátení katedrály cirkvi. Veľký ohlas vzbudil tiež ako autor a moderátor populárno-vzdelávacích relácií a esejí Moji Pražania mi rozumejú či Áno, Masaryk. Pre rakúsku televíziu pripravil seriály o Mozartovi a skladateľskej rodine Straussovcov.

Za trvalý prínos pre českú kultúru dostal v roku 2003 od ministra kultúry medailu Artis Bohemiae Amicis a v roku 2011 Cenu Ladislava Fuksu za celoživotný prínos českej literatúre.

Mahler vyznával krédo českého básnika Karla Havlíčka Borovského "Kto svoj národ miluje, nešetrí ho", v ktorého duchu vystupoval proti účelovým úpravám českej histórie. Podľa kolegov pracoval na ďalších projektoch, okrem iného o Juliovi Fučíkovi alebo o svojom prastrýkovi, skladateľovi Gustavovi Mahlerovi.