Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

SMUTNÁ SPRÁVA: Zomrel režisér Arabely Václav Vorlíček

Na archívnej snímke režisér Václav Vorlíček. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Režisérska legenda zomrela v utorok večer v pražskej Nemocnici pod Petřínom.

Praha/Bratislava 6. februára (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel známy český režisér Václav Vorlíček. Tvorca mnohých legendárnych komédií či obľúbeného televízneho seriálu Arabela zomrel v utorok večer v pražskej Nemocnici pod Petřínom.



Václav Vorlíček sa narodil v Prahe 3. júna 1930. Štúdium réžie na pražskej Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) absolvoval v roku 1956, jeho absolventským filmom bola snímka Direktiva.

Nastúpil ako asistent réžie do Filmového štúdia Barrandov v Prahe, čoskoro sa stal pomocným režisérom a začiatkom 60. rokov začal pracovať samostatne. Jeho debutom sa stala snímka Případ Lupínek (1960), rodinný film s detektívnom zápletkou. Už režisér Martin Frič, v ktorého štábe mal možnosť získavať skúsenosti, však Vorlíčka upozornil na to, že jeho poslaním sú komédie.

Do povedomia divákov sa Václav Vorlíček zapísal komédiou Kdo chce zabít Jessii? Spoločne s výtvarníkom Karlom Saudkom sa mu podarilo preniesť na filmové plátno príbeh, v ktorom vystupovali komiksové postavy oživené vďaka nevydarenému vedeckému experimentu. Film zaznamenal nebývalý komerčný úspech, ohlasy naň boli aj v zahraničí a spečatil tak ďalšiu spoluprácu Václava Vorlíčka so scenáristom Milošom Macourkom.

Úspešná dvojica pokračovala v práci na ďalších komédiách. V roku 1967 nakrútili paródiu na špionážne snímky Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky, V roku 1970 pobavila divákov čierna komédia Pane, vy jste vdova! a o rok neskôr rozprávkovo ladená Dívka na koštěti. Svojimi filmami chcel Vorlíček prinášať zábavu – a to sa mu podarilo, jeho filmy sú väčšinou divácky úspešné komédie, pracuje sa v nich s prvkami sci-fi a s fantáziou, sú plné filmových trikov, ktoré vznikali často "na kolene". Hovoriace hlavy, postavy bez hláv, či miznutie vodníkov v umývadlách vznikali bez počítačovej techniky, len vďaka umu a vynaliezavosti tvorcov.

Do dielne dvojice Vorlíček-Macourek patrí aj jeden z najobľúbenejších filmov nielen na Slovensku a v Čechách, ale aj na celom svete, ktorý sa pravidelne dostáva na televízne obrazovky v čase vianočných sviatkov a sleduje ho už niekoľko generácií divákov. Je ním rozprávka Tři oříšky pro Popelku (1973), ktorá vznikla v koprodukcii s vtedajšou Nemeckou demokratickou republikou (NDR). V roku 2000 bola v Zlíne vyhlásená za rozprávku storočia.



Rovnako je dodnes populárna komédia s prvkami fantasy i čierneho humoru Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) a podobne ladená snímka Což takhle dát si špenát (1977).

Neskôr sa však dvojica venovala aj rozsiahlym televíznym projektom. Rozprávkový televízny seriál plný trikov a českej hereckej elity Arabela pochádza z roku 1979. Jeho voľné pokračovanie s názvom Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek bolo uvedené na obrazovky v roku 1993. V roku 1983 vznikol televízny seriál Létající Čestmír a napokon v roku 1987 Křeček v noční košili.

Václav Vorlíček sa ujal réžie aj na filme Sokoliar Tomáš z roku 2000, na ktorom sa koprodukčne podieľali Slovensko, Česko, Poľsko a Maďarsko. V koprodukcii s Čínou nakrútil rozprávku Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko (2001), v ktorej ožili kreslené postavičky z obľúbeného večerníčka. Film Saxána a Lexikon kouzel (2011) bol pokračovaním úspešnej komédie Dívka na koštěti.

Rozsiahla tvorba Václava Vorlíčka je známa a cenená nielen v Čechách, ale aj v zahraničí. V roku 2006 sa stal historicky prvým držiteľom čestného ocenenia za celoživotné dielo Medzinárodného festivalu filmov pre deti a mládež v nemeckom Chemnitzi. Na Slovensku dostal ocenenie Zlatá kamera. Cenu za výrazný prínos do oblasti kinematografie si prevzal na filmovom festivale Art Film Fest v Trenčianskych Tepliciach v roku 2010. V roku 2017 získal Václav Vorlíček Cenu prezidenta Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch.

"My sme sa našou prácou neskutočne bavili," zaspomínal si svojho času Václav Vorlíček na svojho priateľa spisovateľa a scenáristu Miloša Macourka, ktorý zomrel v roku 2002. O svojom živote spätom s filmom povedal: "Bol to život tak trochu dobrodružný, ale nemusím ľutovať ani jedinú minútu, ktorú som tomu venoval."

Jeho krédom bola veta: "Každá sekunda, ktorú sa presmejeme, nám predlžuje život."

Vorlíček mal zdravotné problémy od jesene 2017. Začiatkom nasledujúceho roku mu lekári na pľúcach diagnostikovali rakovinový nádor. Režisér svoje ochorenie nemedializoval a preto aj ožarovanie podstupoval tajne v nemocnici v Ostrave.