Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

D. Přibáň predstavil v Bratislave finále žltého cirkusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Posledná výprava žltého cirkusu na ceste okolo sveta je podtitul svojráznej snímky o výprave žltých trabantov, ktorá sa vracia domov.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Trabantem tam a zase zpátky je názov nového filmu režiséra a cestovateľa Dana Přibáňa. Český dokumentárny film s podtitulom Posledná výprava žltého cirkusu, ktorý vstúpi do slovenskej kinodistribúcie 11. apríla, predstavili vo štvrtok v Bratislave. "Na tom filme je veľmi pekné, že sa nám v ňom podarilo spojiť všetko to, čo sme sa učili tých predchádzajúcich desať rokov," uviedol pre TASR po novinárskej projekcii snímky jej režisér a autor scenára Dan Přibáň. Okrem neho tvoria účastníkov výpravy Vojtěch Duchoslav, Zdeněk Krátký, Lukáš Venclík, Marek Duranský, Marek Slobodník, Radoslaw Jona.

Po Afrike, Južnej Amerike, Austrálii a Tichomorí ostáva tímu okolo Dana posledný kus cesty. "Keď sme sa vrátili z Afriky, všetci hrozne chceli ísť s nami, už africký film sa začína titulkom Tak poďte, tým sa to celé otvára. A to bol vždy môj sen - neurobiť dokument, kde sa hovorí - tu je slon, dožíva sa toľko rokov, a tu máte minaret takto vysoký, ale aby tí ľudia fakt išli s nami," vysvetľuje režisér a prízvukuje, že tvorcovia sa už od roku 2007 stále učili, ako film postaviť tak, aby fungoval ďaleko menej ako dokument a ďaleko viac ako dobrodružný film. Zámer sa podľa Přibáňa konečne podaril. Pomohol k tomu aj na minimum obmedzený čítaný komentár: "Ten film krásne funguje a rozpráva sa sám. Som na to veľmi pyšný, skutočne sa to dá sledovať ako dobrodružný film. O to nám celú dobu išlo, divák film vníma akoby tam bol, nie akoby mu to niekto rozprával."

Posledná výprava žltého cirkusu na ceste okolo sveta je podtitul svojráznej snímky o výprave žltých trabantov, ktorá sa vracia domov. Končí sa posledná veľká cesta naprieč kontinentmi. V tíme tentoraz diváci neuvidia ženu a putovanie čisto mužskej výpravy pod taktovkou cestovateľa Dana Přibáňa naberá na obrátkach. Žltý cirkus ide z Indie až domov. Prekonáva Himaláje a diktatúry, láme aj výškové rekordy a stíha tiež utekať pred políciou. Napriek tomu, že často ide do tuhého, medzinárodná česko-slovensko-poľská posádka nemôže sklamať. Ničoho sa nebojí, bez obáv zvláda všetky nástrahy s čiernym humorom, sebairóniou a občas na hrane politickej korektnosti. Návrat domov je dojemný a definitívne dokazuje, že na dobrodružstvo netreba luxus, drahé terénne vozidlá - stačia dva trabanty, jeden maluch, jedna jawa a skupina skvelých ľudí.

Výprava prešla 25.000 km z Ázie až domov. Finále sa uskutočnilo bez účasti nežného pohlavia. Na predposlednej výprave ženy boli, ale vraj to bol test, či to bude fungovať. "Očividne to veľmi nefungovalo. Veľká skupina spolu so ženami väčšinou nefunguje, asi sa musia nájsť veľmi dobrí ľudia, kamaráti, dobrá skupina. Každý má iné názory, každý chce robiť niečo iné. Podľa mňa už veľká skupina nefunguje, a ešte keď k tomu pridáte ženy, tak to je celé zle," poznamenal s úsmevom slovenský účastník výpravy Marek Duranský, ktorý z poslednej dobrodružnej cesty spomína najradšej na Kašmír. "Je to jedna z najkrajších oblastí na svete. Na malej ploche sa tam striedajú rôzne prírodné úkazy. Začínate od ryžových polí, stúpate cez lesy, hory, krásne potoky, rieky, idete vyššie a zrazu sneží, potom ste v oblakoch... Oplatí sa tam ísť, zvažujem, že sa tam vrátim ale na motorke."

Film Trabantem tam a zase zpátky prichádza po predchádzajúcich dokumentoch Trabantem Hedvábnou stezkou (2007), Trabantem napříč Afrikou (2009), Trabantem Jižní Americkou (2014) a Trabantem napříč Tichomořím (2016). Do kín ho uvedie Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK).