Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

FOTO: Davy hviezd oslavovali v Cannes 70. výročie filmového festivalu

Herečka Marion Cotillardová pózuje fotografom na červenom koberci počas príchodu na slávnostný večer k 70. výročiu medzinárodného filmového festivalu v Cannes 23. mája 2017. Foto: TASR/AP

Po červenom koberci v Cannes prúdili veľké osobnosti filmového sveta.

Cannes 24. mája (TASR) - Účastníci Medzinárodného filmového festivalu (MFF) v Cannes oslavovali v utorok večer jeho 70. výročie. Na podujatí na slávnej Francúzskej riviére boli prítomné davy hviezd a celebrít a tiež okolo desať niekdajších víťazov Zlatej palmy, hlavnej festivalovej ceny za najlepší film.

Členovia festivalovej poroty zľava Jessica Chastainová, Pedro Almodovar, Fan Bingbingová, Will Smith a Maren Adeová pózujú fotografom na červenom koberci počas príchodu na slávnostný večer k 70. výročiu medzinárodného filmového festivalu v Cannes 23. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Po červenom koberci v Cannes prúdili veľké osobnosti filmového sveta. Smerovali na slávnosť, kde sa premietala séria ukážok z filmov z festivalovej histórie a kde účastníci vzdali poctu obetiam pondelkového výbuchu na koncerte v anglickom Manchestri. Oslavy sa začali už o deň skôr, keď sa na spoločnú "rodinnú fotografiu" zišlo vyše 100 celebrít zo súčasnosti aj minulosti festivalu.




Medzi mnohými prítomnými bolo vidieť Willa Smitha, Charlize Theron, Tildu Swinton, Nicole Kidman, Marion Cotillard a Jessicu Chastain. Nechýbali filmári Guillermo del Toro, George Miller, Alejandro Iňárritu ani mnohí ďalší.

Laureáti Zlatých paliem z minulosti zľava Michael Haneke, Ken Loach, Claude Lelouch, Roman Polanski a Jerry Schatzberg pózujú fotografom na červenom koberci počas príchodu na slávnostný večer k 70. výročiu medzinárodného filmového festivalu v Cannes 23. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Najváženejšími hosťami však boli bývalí víťazi ceny Zlatá palma, pričom niektorí z nich mali filmy aj na tohtoročnom festivale. Prítomný bol napríklad Roman Polanski, David Lynch, Jane Campion, Ken Loach, Bernardo Bertolucci, Michael Haneke a ďalší. Pri kolektívnom fotografovaní sedeli v prvom rade a po červenom koberci kráčali v utorok večer ako poslední.

Herci a režiséri pózujú fotografom pre spoločnú fotografiu v rámci 70. ročníka medzinárodného filmového festivalu 23. mája 2017 v Cannes.
Foto: TASR/AP


Slávnosť otvorila francúzska herečka Isabelle Huppert, ktorá zaspievala festivalu "happy birthday". Potom sa trochu štipľavo vyjadrila k problému rodovej rovnosti na festivale.

"Za 70 rokov existencie festivalu v Cannes bola zo 76 Zlatých paliem iba jedna odovzdaná žene. No comment," uviedla herečka. Jedinou víťazkou Zlatej palmy je režisérka Jane Campion.

Na snímke herečky Tilda Swindonová (vľavo) a Charlize Theronová počas odchodu zo spoločného fotografovania tvorcov na 70. ročníku medzinárodného filmového festivalu 23. mája 2017 v Cannes.
Foto: TASR/AP


Časť slávnosti zrušili, v reakcii na bombový útok na koncerte popovej speváčky Ariany Grande v Manchestri. Ohňostroj plánovaný neskôr večer sa neuskutočnil. Prezident festivalu v Cannes, Pierre Lescure, počas slávnosti povedal: "Svet filmu je s Manchestrom."

Na snímke tvorcovia, predstavitelia festivalu a členovia festivalového štábu vzdávajú minútou ticha úctu obetiam teroristického útoku v britskom Manchesteri na 70. medzinárodnom filmovom festivale v Cannes 23. mája 2017.
Foto: TASR/AP


Účastníci si v ten deň už skôr minútou ticha uctili obete, na červenom koberci na schodoch Palais - dejiska festivalu. Ale Manchester bol prítomný počas celého slávnostného večera. Premietli na ňom dojemný videoklip, ktorý pozostával zo záberov detí zo všetkých ročníkov festivalu.