Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav ponúka v rámci Noci múzeí a galérií výstavu theatre.sk

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava doplnená o makety, bábky a kostýmy z významných slovenských inscenácií zachytáva rozvoj divadelnej siete a vývoj slovenských divadiel od roku 1920.

Bratislava 12. mája (TASR) - Divadelný ústav pripravil na Noci múzeí a galérií 2023 plošnú výstavu theatre.sk. "Odkrýva komplexný pohľad na mnohotvárnosť profesionálneho divadelníctva na Slovensku," približuje výstavu, ktorú si môžu pozrieť návštevníci celoeurópskeho podujatia v sobotu 13. mája od 15.00 h do polnoci v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí v Bratislave.

Výstava doplnená o makety, bábky a kostýmy z významných slovenských inscenácií zachytáva rozvoj divadelnej siete a vývoj slovenských divadiel od roku 1920, všíma si aj nezávislú divadelnú scénu. "Pozerá sa na divadelné budovy, spomína významné festivaly, nezabúda ani na osobnosti slovenského divadla a divadelné školstvo. Informuje aj o slovenských umelcoch, ktorí sa presadili v zahraničí, a o časopisoch, ktoré sa venujú divadelným témam," poznamenáva Divadelný ústav.

V programe jeho aktuálnej Noci múzeí a galérií je tiež sprievod výstavou, počas ktorého bude príbehy jednotlivých objektov rozprávať kurátor scénografickej časti Miroslav Daubrava. Komentované sprievody sa uskutočnia o 16.00, 19.00 a 21.00 h.