Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Divadelný ústav vydal Senecove tragédie

Na snímke Ľubomír Feldek, ktorý prebásnil Senecove tragédie. Foto: TASR/Milan Kapusta

Výber tvoria hry Agamemnón, Oidipus, Faidra, Médeia, Trójanky v preklade Martiny Borodovčákovej a v prebásnení Ľubomíra Feldeka. Texty divadelných hier dopĺňajú odborné štúdie spoluautorov.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Divadelný ústav vydal tragédie známeho stoického filozofa Lucia Annaea Senecu, ktoré vychádzajú prvýkrát v slovenčine v edícii Svetová dráma - antológie.

Výber tvoria hry Agamemnón, Oidipus, Faidra, Médeia, Trójanky v preklade Martiny Borodovčákovej a v prebásnení Ľubomíra Feldeka. Texty divadelných hier dopĺňajú odborné štúdie spoluautorov, ale i kalendárium Sencovho života a diela, literatúra o ňom a poznámkový aparát vrátane menného a zemepisného registra.

"Má ľudská krutosť hranice? Existuje nejaká božská spravodlivosť, keď bohovia netrestajú ničomnosť a neodmeňujú cnosť? Aj takéto otázky možno nájsť v tragédiách L. A. Senecu, jedného z najdôležitejších osobností na poli politickom, ale i literárnom,"
uviedla na margo autora Martina Borodovčáková a dodala: "Seneca bol vychovávateľom a poradcom kontroverzného cisára Nera a zároveň plodným autorom filozofických morálnych dišpút a tragédií, ktoré vo výraznej miere ovplyvnili Shakespeara či ďalších renesančných autorov. Seneca bol autorom neistých a krutých čias, desivého obdobia dejín. A možno prekvapí, že Senecov svet je taký ako náš."

Prezentácia publikácie sa uskutoční vo štvrtok 12. októbra o 17. h v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí v Bratislave za účasti prekladateľky Martiny Borodovčákovej a básnika Ľubomíra Feldeka. Ukážky z divadelných hier L. A. Senecu prednesú Rebeka Poláková a Zuzana Porubjaková. Programom bude sprevádzať Lucia Hurajová.

TASR informoval Dušan Poliščák, PR manažér Divadelného ústavu.