Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Divadlo bez domova našlo svoj priestor v Pistoriho paláci

Na snímke zľava Veronika Ježková (herečka Divadlo bez domova), Henrieta Mickovičová (herečka), Patrik Krebs (principál Divadlo bez domova) a Uršula Kovalyk (principál Divadlo bez domova) počas tlačovej konferencie Divadla bez domova 27. novembra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Divadlo bez domova, v ktorom hrajú nielen ľudia na ulici, ale aj herci s fyzickým postihnutím či psychiatrickou diagnózou, odštartuje festival ERROR netradičným spôsobom.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Divadlá z Fínska, Talianska, Maďarska, Poľska, Česka a Slovenska uvedie 6. ročník medzinárodného festivalu bezdomoveckých divadiel ERROR. Podujatie predstavil dnes v Bratislave jeho hostiteľ Divadlo bez domova (DBD), ktoré v zrekonštruovanom priestore Pistoriho paláca usporiadalo svoju vôbec prvú tlačovú konferenciu. "Sme veľmi radi, že Pistoriho palác, aspoň jeho časť, ožíva aj vďaka DBD alebo dvom ďalším divadlám, ktoré s nami susedia vo vedľajších miestnostiach," uviedol principál DBD Patrik Krebs.

"Prichádzame do vlastných, ale prenajatých priestorov. Budeme mať kanceláriu a začneme dávať dokopy divadelnú sálu, v ktorej by sme chceli hrávať," doplnil pre TASR principál divadla, ktoré získalo nájomnú zmluvu od Starého Mesta zatiaľ iba na jeden rok.

Divadlo bez domova, v ktorom hrajú nielen ľudia na ulici, ale aj herci s fyzickým postihnutím či psychiatrickou diagnózou, odštartuje festival ERROR netradičným spôsobom. Otvorí ho pouličným performance v nákupnom centre Eurovea. Predstavením Platea, zmesou flashmobu a happeningu chce umelecky zasiahnuť aj konzumnejšie naladených divákov. "Pokúšame sa preniesť na ulicu niečo, čo sa vo všeobecnosti nevníma pozitívne. Na ulici ukážeme bezdomovcov alebo telesne postihnutých, ale v novom šate. Zrazu z posledného sa stane prvý, z maličkého veľký, zo slabého silný. A premenou verejného priestoru sa pokúsime poukázať na to, že nie všetci ľudia na okraji sú paraziti. Práve naopak, môžu byť veľmi veľmi prospešní," vysvetlil Patrik Krebs.

Na festivale ERROR participujú herci a herečky DBD nielen tým, že hrajú. Zúčastňujú sa aj na organizačných a technických prácach a sú za to odmeňovaní. "To znamená, že festival zlepšuje ich socializáciu a sociálnu situáciu, je to pre nich akási odmena na konci roka," dodala Uršula Kovalyk, principálka DBD.

Festivalový program ponúka fínsky súbor Blessed Fools, v ktorom hrajú mentálne postihnutí herci. Predstavia sa s hrou Korporácia. Talianske zoskupenie Compagnia del Filo v Bratislave uvedie inscenáciu 27 duchov a divadlo Camminanti hru Občaňák, v ktorej tvorcovia riešia identitu, rozmanitosť, imigráciu a diskrimináciu. Maďarské bezdomovecké divadlo AHA sa predstaví hrou Kapsička hľadača pokladov. Z Českej republiky pricestujú na festival hneď dva súbory. Zoskupenie DivaDno s predstavením Lajka divákom pripomenie, že prvý človek vo vesmíre bol pes - a bol to bezdomovec. Tanečné divadlo Black Deep Dance Theatre v hre Črepy v tme zas vsadilo na klasiku, akou je Vivaldi či B. B. King. Poľsko bude reprezentovať Teatr Grodzki s hrou Naša cesta snov, v ktorej si súbor kladie otázku - ako utiecť pred rutinou každodennosti. Slovenské divadlo Len tak tak návštevníkom festivalu zatancuje predstavenie Oranžová. "Je to divadelná skupina, v ktorej účinkujú profesionálni tanečníci a hendikepovaní tanečníci, ale nie formou, ktorú možno poznáme z médií. Je to fantastický slovenský projekt, málo ľudí o ňom vie," priblížil program Patrik Krebs s tým, že dvojdňový festival uzavrie Divadlo bez domova autorským predstavením Kuca Paca 2.

Medzinárodný Festival bezdomoveckých divadiel ERROR 2012 sa uskutoční od 30. novembra do 1. decembra v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí a na Malej scéne STU. Ide o jediný festival v Európe zameraný na divadlá, v ktorých hrajú ľudia žijúci na ulici. Vytvára priestor, kde môžu divadelné zoskupenia pracujúce s marginalizovanými skupinami obyvateľstva prezentovať širokej verejnosti originálne divadelné inscenácie.