Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Na divadelnú scénu prichádza muzikál Kubo, je poctou J. Kronerovi

Jozef Kroner. Foto: Youtube

Režisérom je Albert Vlk, asistentkou réžie Mária Breiner, scenár má na konte Tomáš Dušička, hudbu napísali Sima Martausová a Peter Uličný.

Bratislava 9. apríla (TASR) – Muzikál Kubo prichádza na divadelnú scénu. Premiéru bude mať 20. a 21. mája v Dome umenia v Piešťanoch. Režisérom je Albert Vlk, asistentkou réžie Mária Breiner, scenár má na konte Tomáš Dušička, hudbu napísali Sima Martausová a Peter Uličný. Kostýmy navrhla Adriena Adamíková, scénu Andrej Sarvaš. Zahrajú si v ňom Karol Čálik, Juraj Bača, Ján Jackuliak, Tomáš Palonder, Peter Brajerčík, Adela Mojžišová, Silvia Holečková, Jakub Jablonsky, Lucia Vráblicová, Marta  Potančoková, Judit Hansman, Katka Ivanková, Zdeněk Klusák, Peter Trník, Mária Breiner, Renata Ryníková, sólisti a a tanečníci Lúčnice.

Muzikál je verný pôvodnému divadelnému spracovaniu a zároveň preberá to najlepšie z legendárneho filmu. Po premiére v Piešťanoch poputuje za fanúšikmi po celom Slovensku, 26. mája sa predstaví v Čadci. Ďalšími mestami budú Žilina (27.5.), Martin (28.5.), Považská Bystrica (30.5.), Banská Bystrica (1.6.), Prievidza (2.6.), Trnava (3.6.), Dolný Kubín (11.6.), Ružomberok (12.6.), Partizánske (14.6.), Myjava (7.7) a Kežmarok (8.7.).   Kubo je jednou z filmových a divadelných klasík, ktorú pozná každý Slovák. Je plný čarovných momentov, ktoré postupom času zľudoveli a prenášajú sa z generácie na generáciu. Kubo a jeho "Anča, ja mám nožík" teraz opäť ožije v novom muzikálovom spracovaní.

"Muzikál Kubo ma oslovil svojou výpoveďou a najmä tematikou folklóru, dynamickými folklórnymi tancami. A, samozrejme, nezabudnuteľná rola Jozefa Kronera ako Kuba. Muzikálom chceme vzdať hold tomuto velikánovi slovenskej filmovej a divadelnej scény, pretože tento rok je 20. výročie jeho úmrtia," hovorí producentka muzikálu Gabriela Urbanová.

Nové česko-slovenské muzikálové spracovanie divadelnej hry Jozefa Hollého je oslavou slovenského folklóru a slovenských tradícií. Toto živé, energické a zábavné predstavenie vtiahne divákov do deja, ktorý dôverne poznajú, a obohatí ho o prvky moderného hudobno-tanečného divadla.

"Z môjho pohľadu je to projekt, ktorý nielen nadväzuje na tie najlepšie inscenácie hry Jozefa Hollého. Príbeh, ktorý nijako nestráca na svojej aktuálnosti. Dnes je predsa majetok a honba za ním možno ešte väčším božstvom ako voľakedy a navyše prináša na javisko originálnu modernú komponovanú hudbu, ktorá vychádza z autentického slovenského folklóru, a príťažlivé spevácke a choreografické kreácie. Pridanou hodnotou bude účinkovanie nielen slovenských, ale aj českých hercov, spevákov a tanečníkov. Som presvedčená, že tento sviatok divadelného umenia prispeje nielen k propagácii slovenského folklóru a divadla, ale neobyčajným spôsobom aj k oslavám 100. výročia spoločného štátu Čechov a Slovákov," povedala tútorka muzikálu Zuzana Kronerová.

Muzikál Kubo uviedlo prvýkrát Divadlo Nová scéna v rokoch 2009 - 2010 ako koprodukčný projekt Novej scény a SĽUK-u v réžii Martina Ťapáka. Po ôsmich rokoch sa opäť vracia na divadelnú scénu v produkcii Umeleckej agentúry Mystik ako putovné divadlo.

Vstupenky sú k dispozícii v sieti Ticketportal. TASR informovala Nora Krchňáková, PR manažérka agentúry NK Factory.