Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Do kín mieri Vycestovacia doložka pre Dubčeka, dokument odvysiela RTVS

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Snímka priblíži divákom časy, keď o povolení cestovať na Západ rozhodovala mašinéria československých mocenských orgánov.

Bratislava 5. decembra (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére uviedli v utorok (4. 12.) premiéru slovenského dokumentárneho filmu Vycestovacia doložka pre Dubčeka. Snímka priblíži divákom časy, keď o povolení cestovať na Západ rozhodovala mašinéria československých mocenských orgánov. To, čo prežívali tisícky občanov túžiacich vidieť svet, zažívali "nepriatelia štátu" niekoľkonásobne intenzívnejšie. V prípade nepriateľa číslo jeden, akým bol v tom čase politik, štátnik a jeden z hlavných predstaviteľov Pražskej jari Alexander Dubček, už nešlo o celkom "bežný" postup.

Pred 30 rokmi, v novembri 1988, udelila Bolonská univerzita pri príležitosti 900. rokov od svojho založenia Dubčekovi čestný doktorát. Po ďalších troch dekádach prichádzajú tvorcovia s filmom mapujúcim túto udalosť a odhaľujúcim praktiky bývalej ŠtB a vtedajších mocenských orgánov, ktorí o ceste Dubčeka, ale aj mnohých iných, nekompromisne rozhodovali.

Vedúci predstavitelia socialistického Československa prostredníctvom štátnej bezpečnosti Dubčekovi a jeho rodine komplikovali život, snažili sa ho mať pod kontrolou na každom kroku. Dokument s dramatizovanými scénami sa zaoberá udalosťami spojenými s udelením doktorátu honoris causa Bolonskou univerzitou Dubčekovi a jeho cestou do Talianska, aby si ocenenie mohol osobne prevziať.

Film je spoločným projektom spoločnosti Trigon Production a verejnoprávnej RTVS. "Vznikal päť rokov v úzkej spolupráci so skutočnými svedkami mapovaných udalostí - agentmi štátnej bezpečnosti, pracovníkmi a pedagógmi Bolonskej univerzity, viacerými významnými osobnosťami európskej politiky, odborníkmi v oblasti histórie a politológie i rodinnými príslušníkmi Alexandra Dubčeka," TASR informovala Jana Motyčková z Trigon Production.

Autorom námetu a scenára a súčasne režisérom filmu je Juraj Lihosit, za kamerou stáli Ján Ďuriš a Peter Zubaľ. "Keďže vo filme je použité množstvo archívneho materiálu, veľká časť filmu vznikala v strižni pod rukami skúsenej Aleny Spustovej," dodala na margo dokumentu, ktorý mal svoju predpremiéru 26. novembra na Bolonskej univerzite, v Campuse Forli. Jeho projekciu organizovala Fakulta politických vied Bolonskej univerzity, ktorá navrhla Dubčekovi pred 30 rokmi udeliť čestný doktorát.

Diváci na Slovensku uvidia snímku v distribúcii spoločnosti Continental film (sekcia Artmax) a následne vo vysielaní RTVS v sobotu 15. decembra na Dvojke.