Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Dvojka odvysiela Cestu na Mesiac, historicky prvé filmové sci-fi

Film Cesta na Mesiac. Foto: RTVS

Krátky Meliesov film je inšpirovaný rovnomenným románom Julesa Verna. Táto približne štvrťhodinová snímka bola v dobe svojho vzniku považovaná za prvý kinohit v histórii filmu.

Bratislava 27. júna (TASR) - RTVS odvysiela vo štvrtok na Dvojke prvý vedecko-fantastický film histórie. Titul Cesta na Mesiac natočil v roku 1902 Georges Melies. Diváci si ho môžu pozrieť o 20.10 h. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

Krátky Meliesov film je inšpirovaný rovnomenným románom Julesa Verna. Táto približne štvrťhodinová snímka bola v dobe svojho vzniku považovaná za prvý kinohit v histórii filmu. Ako reakciu na kopírovanie a plagiátorstvo Cesty na Mesiac sa však Georges Melies rozhodol film na protest spáliť. Jedna kópia prežila a bola nájdená v dezolátnom stave až v roku 1993. Na jej záchranu sa začala jedna z najdômyselnejších a najnákladnejších reštaurátorských akcií v dejinách filmu. "Dokumentárny film Podivuhodná cesta o záchrane legendárneho filmu Georgesa Meliesa si budú môcť diváci Dvojky pozrieť hneď po skončení dokumentu Cesta na Mesiac, o 20.25 h," dodala s tým, že verejnoprávna televízia zaradila film Cesta na Mesiac do vysielania aj v kontexte blížiaceho sa 50. výročia pristátia prvého človeka na Mesiaci, ktoré sa uskutočnilo v júli 1969.