Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Egyptskí archeológovia objavili hlavu zo 4000 rokov starej sochy

Na nedatovanej snímke je hlava z približne 4000 rokov starej drevenej sochy, ktorá pravdepodobne znázorňuje vtedajšiu kráľovnú-regentku. Egyptské Ministerstvo pre historické pamiatky uviedlo v stredu 18. októbra 2017, že artefakt sa našiel na archeologickej lokalite Sakkára, zhruba 30 kilometrov južne od Káhiry. Hlava je časťou väčšej sochy. Nález je vo veľmi zlom stave a bude sa musieť reštaurovať. Archeológovia predpokladajú, že hlava znázorňuje Anchesenmerire II., matku egyptského faraóna VI. dynastie Pepiho II. (2245-2180 pred n.l.), ktorého korunovali ako šesťročného. Foto: TASR/AP

Ministerstvo pre historické pamiatky v stredajšom oznámení uviedlo, že artefakt sa našiel na archeologickej lokalite Sakkára, zhruba 30 kilometrov južne od Káhiry. Hlava je časťou väčšej sochy.

Káhira 19. októbra (TASR) - Egyptskí archeológovia objavili hlavu z približne 4000 rokov starej drevenej sochy, ktorá pravdepodobne znázorňuje vtedajšiu kráľovnú-regentku, informovala agentúra AP.

Ministerstvo pre historické pamiatky v stredajšom oznámení uviedlo, že artefakt sa našiel na archeologickej lokalite Sakkára, zhruba 30 kilometrov južne od Káhiry. Hlava je časťou väčšej sochy. Nález je vo veľmi zlom stave a bude sa musieť reštaurovať.

Archeológovia predpokladajú, že hlava znázorňuje Anchesenmerire II., matku egyptského faraóna VI. dynastie Pepiho II. (2245-2180 pred n.l.), ktorého korunovali ako šesťročného.

Anchesenmerire II. vládla v Egypte ako regentka v prvých rokoch panovania svojho syna.

Začiatkom októbra odkryli archeológovia na tom istom nálezisku časť obelisku z ružovej žuly, rovnako prislúchajúci do obdobia zmienenej dynastie.