Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Emy a Emmy pokrstili prvú spoločnú knihu pre dcéry a mamy

Na archívnej snímke Emma Tekelyová. Foto: TASR/Martin Baumann

Knižka je kombináciou denníka, zápisníka, kreatívnej knižky, albumu, ale zároveň je tam aj priestor na vlastnú tvorbu. Dievčatko tam napríklad môže písať svoj prvý životopis.

Bratislava 31. januára (TASR) - Prvú spoločnú "knihu pre mamy a dcéry" uviedli do života v deň menín jej autoriek (30.1.) v bratislavskom Panta Rhei na Poštovej. Interaktívnu knižku pre deti od osem rokov vytvorila mama Emma Tekelyová so svojou dcérou Emou. Na knihe, ktorá dostala názov podľa najznámejšej vety zo šlabikára - Ema má mamu, mama má Emu, sa podieľala aj ilustrátorka Noémi Kolčáková, autorka vizuálnej podoby knižných postavičiek mamy a Emy. Pod grafický dizajn novinky, ktorú ešte pred koncom roka 2017 vydal Ikar, sa podpísala Mária Rojko.

"Je kombináciou denníka, zápisníka, kreatívnej knižky, albumu, ale zároveň je tam aj priestor na vlastnú tvorbu. Dievčatko tam napríklad môže písať svoj prvý životopis, podľa toho čo už pochytilo v živote," komentovala novinku pre TASR Emma Tekelyová. Známa moderátorka sa netají tým, že kniha, ktorá "dáva dieťaťu príležitosť formou zvedavosti, otázok, pátrania, premýšľania a vlastných nápadov zaznamenávať si svoje zistenia o sebe, vzťahoch v rodine, priateľstve", obsahuje množstvo výchovných momentov. Tie sú však podané zábavnou formou, aj chytákmi. "A čo si ja veľmi cením, sú tam momenty, kde dievčatko má vyjadriť svoj názor na ľudí, ktorí žijú s ňou alebo okolo nej, čiže prvé postrehy už samostatného človeka, ktorý má v siedmich - ôsmich rokoch na svet názor," doplnila k novému titulu, v ktorom nechýba ani kapitola o módnej polícii: "Sú tam aj dospelácke disciplíny, pretože dnešné dievčatká sú oveľa vyspelejšie ako v minulosti, to znamená všetko, čím žijú, vidia v televízii, v škole a dookola."

Ema má mamu, mama má Emu - nie je len názov kreatívnej knižky, denníka či zápisníka, ale tiež iniciatívy za to, aby dcéry a mamy spolu trávili čas. Projekt, ktorý má upozorniť predovšetkým na vzťah mamy a dcéry, vymysleli Tekelyové spolu s ďalšími menovkyňami. "Knižka, keďže ju môžu vypĺňať spolu mamy a dcéry, a môže pomôcť aj babka a dedko, celá rodina sa môže zapojiť, vzťah utuží, lebo všetko čo robíme spolu, prináša spoločné zážitky, upevňuje vzťah a zážitky prinášajú pekné emócie," vysvetľuje Emma Tekelyová.

Krstnými mamami interaktívnej novinky sa stali známe mamy - manželka Mareka Majeského, herečka Janka Majeská a moderátorka Andrea Šprochová spolu s dcérkami Emou a Emmkou, i moderátorka Soňa Müllerová, ktorá síce dcéru Emu má, ale momentálne je v zahraničí. Na otázku, či bude mať "kniha pre dcéry a mamy" aj pokračovanie, autorka reagovala: "Myslím, že nie. Túto knižku sme napísali presne len pre kategóriu dievčat od sedem, keď už vedia písať, do dvanásť, kedy dostanú prvý mobil. A tým to končí."