Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Eva Večerová a Peter Marcin si zahrajú v divadelnom psychotrileri

Eva Večerová a Peter Marcin Foto: TASR/Henrich Mišovič

Eva Večerová a Peter Marcin sa v inscenácii predstavia pod vedením poľského režiséra Andrzeja Rozhina.

Nitra 16. apríla (TASR) – Prvou čítacou skúškou sa začal dnes v Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre nácvik inscenácie Korepetítor, ktorá bude poslednou premiérou tejto divadelnej sezóny.

Jej uvedenie je venované životnému jubileu herečky a dlhoročnej členky umeleckého súboru DAB Evy Večerovej, ktorá v tomto roku oslávi 60. narodeniny. V komornej dráme sa okrem jubilantky stvárňujúcej postavu 55-ročnej opernej speváčky predstaví aj herec Peter Marcin v úlohe jej korepetítora a zbožňovateľa.

Ten sprevádza speváčku od jej tridsiatich rokov a je do nej beznádejne zamilovaný, ale nikdy sa jej o tom ani slovom nezmienil. Po tridsiatich rokoch sa na skúške nakoniec rozhodne prehovoriť o svojich pocitoch. Tým sa začína dej samotnej hry. Na jej začiatku síce v komediálnom tóne, ale postupne naberá rozmery psychologického trileru.

Hlavná hrdinka hry ku svojmu korepetítorovi pristupovala vždy s dešpektom, nemá čas ani vôľu zaoberať sa jeho pocitmi. Pri rozprávaní ju medzi iným prekvapí, že korepetítorovi sú známe aj tie najmenšie podrobnosti z jej života. Napokon sa ukáže, že on vlastne riadil celý jej život.

"V pokojnom, nesmelom, mierumilovnom človeku zrazu postupne vidíme muža s nepokojnými až psychopatickými črtami. A dokonca sa ukáže, že si sám stvoril istú fikciu ich spoločného života. Zariadil vo svojom byte samostatnú izbu pre svoju milovanú ženu, speváčku. Denne jej varí, nakupuje pre ňu oblečenie, zaspáva s ňou, vedie s ňou nekonečné rozhovory o hudbe. Speváčka je čoraz viac prekvapená a vystrašená z toho, čo sa dozvedá. Vidí pred sebou šialenca. Cíti sa byť ohrozená a pomaly začína hľadať východisko z tejto nebezpečnej situácie," priblížil dej hry Dušan Nevín z propagačného oddelenia DAB.

Hra poľskej autorky Anny Burzyńskej je napísaná s veľkou literárnou kultúrou a miernym komediálnym nádychom. V priebehu hry sa hrdinovia vnútorne vyvíjajú a premieňajú. Zo zakomplexovaného, utiahnutého korepetítora sa stáva démonický manipulátor a stvoriteľ nového človeka. Z opernej speváčky zaujatej iba vlastnou kariérou a intrigami sa stáva ohrozená žena bojujúca o prežitie. Eva Večerová a Peter Marcin sa v inscenácii predstavia pod vedením poľského režiséra Andrzeja Rozhina. Divadlo uvedie premiéru hry 23. júna v Štúdiu DAB.