Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Festival Cinematik v Piešťanoch dá priestor európskemu dokumentu

Hlavná cena MFF Cinematik Meeting Point Europe Foto: TASR – Martin Palkovič

Prinesie pohľady na osudy mladých ľudí, ktorých záujem o politiku prerástol do snahy zmeniť ju.

Piešťany 21. augusta (TASR) – Tradičná sekcia európskych dokumentov DoKMa bude na tohtoročnom filmovom festivale Cinematik zastúpená štyrmi filmami. Prinesie pohľady na osudy mladých ľudí, ktorých záujem o politiku prerástol do snahy zmeniť ju. TASR o tom informoval hovorca festivalu Peter Konečný. Už 7. ročník Cinematiku sa uskutoční v Piešťanoch 7. až 13. septembra.

Do programu podujatia pridali organizátori aj novú informatívnu sekciu Film Europe. Predstaví päť celovečerných a jeden krátkometrážny film, ktoré na seba pútali pozornosť na svetových festivaloch a získali aj významné ocenenia. Sekcia vznikla v spolupráci so spoločnosťou Film Europe. "Diváci sa môžu napríklad tešiť na Cestu na Mesiac prvého kúzelníka filmového plátna Georgea Méliesa. Na minuloročnom festivale v Cannes mala premiéru zreštaurovaná kópia, ktorá bola kolorovaná a doplnená o hudbu. Spolu s filmom budeme premietať dokument Neobyčajná cesta Serga Bromberga a Erica Langa. Mapuje 109-ročnú cestu tohto filmu od jeho vzniku v roku 1902," uviedol Konečný.

Festival sa koná pod záštitou ministra kultúry SR Mareka Maďariča a je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu a Ministerstva financií SR. Hlavným organizátorom je MFF Piešťany, o. z. , spoluorganizátorom je mesto Piešťany.