Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Festival Dotyky a spojenia v Martine ponúkne zábavu pre všetkých

V Martine sa v roku 2012 konal 8. ročník festivalu divadiel na Slovensku Dotyky a spojenia. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Nesúťažný festival ponúkne počas siedmich dní viac ako tri desiatky inscenácií, hudobných a pouličných produkcií.

Bratislava/Martin 31. mája (TASR) – Letné festivaly, to nie je iba hudba. Na centrum divadla a divadelníkov sa v závere budúceho mesiaca premení mesto Martin. V dňoch 24. až 29. júna privíta v Národnom dome, Štúdiu SKD a na dvoch pódiách na Divadelnom námestí stovky hostí a umelcov na 9. ročníku festivalu divadiel na Slovensku, ktorý nesie názov Dotyky a spojenia.


Nesúťažný festival ponúkne počas siedmich dní viac ako tri desiatky inscenácií, hudobných a pouličných produkcií. Začne sa v pondelok 24. júna prezentáciou dielní kreatívneho písania a vyhodnotením súťaže Dramaticky mladí v Národnom dome. Dielne kreatívneho písania sú celoročnou aktivitou Divadelného ústavu, ktorej cieľom je vzdelávanie mládeže v oblasti písania dramatických textov.

Projekt je určený pre žiakov základných a stredných škôl. Vyvrcholením celoročnej práce je stretnutie všetkých dielní na tomto festivale, kde sa prezentujú metódy práce s mládežou a inscenované čítania niektorých textov. Do štvrtého ročníka súťaže Dramaticky mladí 2013 sa prihlásilo 24 textov od autorov do 18 rokov. Vyhodnotenie súťaže sa uskutoční počas festivalu v časti Junior.

Prvou inscenáciou bude rovnako 24. júna hra Martina Porubjaka s názvom Goldoniáda v podaní Divadla Akadémie umení v Banskej Bystrici v Štúdiu SKD. V úvodný deň festivalu sa predstaví aj druhý vysokoškolský súbor Divadla Lab Divadelnej fakulty VŠMU Bratislava s inscenáciou Plynová lampa z pera Patricka Hamiltona v Národnom dome. Druhý festivalový deň otvorí v utorok 25. júna rovnako v Národnom dome Bratislavské bábkové divadlo s inscenáciou Drevený tato, ktorú napísal Tomáš Janovic.

Na festivale sa predstavia prakticky všetky súbory slovenských činoherných profesionálnych divadiel - Činohry Slovenského národného divadla, bratislavského Divadla Aréna, Divadla Jozefa Gregora Tajovského Zvolen, Divadla Andreja Bagara Nitra, Divadla Jonáša Záborského Prešov, Jókaiho divadla Komárno, Divadla Alexandra Duchnoviča Prešov, Spišského divadla Spišská Nová Ves, Mestského divadla Žilina aj martinského Slovenského komorného divadla. V zozname účinkujúcich je aj Balet SND s inscenáciou Romeo a Júlia, SĽUK s programom Tanec medzi črepinami a tanečný súbor elledanse Bratislava s kreáciou Fuga.

Na festivale predvedú svoju tvorbu aj pezinské Divadlo Piki, Divadlo Malá scéna STU Bratislava, Divadlo SkRAT Bratislava, Divadlo Harry Teater, GUnaGU Bratislava, Bábkové divadlo Žilina, Divadlo na hojdačke Žilina, Prešporské divadlo Bratislava či Bábkové divadlo na Rázcestí Banská Bystrica.

Súčasťou festivalu sú vystúpenia hudobných skupín na Divadelnom námestí, tento rok nimi budú Fragile, Homo sapiens, Sherpa Band, Trio Šamo – Výrostko – Holič, Rasťo Novotný s kapelou, trio Tan – Kurilla - Dobeš či Dano Heriban s kapelou.

Martinský festival divadiel na Slovensku Dotyky a spojenia, ktorého prvý ročník sa uskutočnil v júni 2005, je výberový nesúťažný festival prezentujúci aktuálnu tvorbu profesionálnych divadiel na Slovensku. Ambíciou festivalu je vyhľadávať a prezentovať najzaujímavejšie a najinšpiratívnejšie divadelné produkcie uplynulej sezóny a jeho program vzniká v spolupráci so samotnými divadlami.